Jo, vi följer råden om smittskydd i skolan

Replik från Stockholms stad om distansundervisning

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2021-01-21

Mitt beslut kring distansundervisning i Stockholms stad är fattat helt i enlighet med de rekommendationer Smittskydd Stockholm gett oss. Replik från Isabel Smedberg-Palmqvist, skolborgarråd.

REPLIK. Lärarförbundets förbundsordförande Johanna Jaara Åstand skriver att Stockholms stad struntar i rekommendationerna om distansundervisning som utfärdats av regionernas smittskyddsläkare.

Det stämmer inte. Mitt beslut kring distansundervisning är fattat helt i enlighet med de rekommendationer Smittskydd Stockholm gett oss.

Att skolorna fortsätter med undervisningen under pandemin är avgörande för elevernas kunskapsutveckling. Många barn lever och bor så att de har goda möjligheter att ta till sig undervisningen på distans.

Men många barn lever i social utsatthet, trångboddhet och har skolan som sin tryggaste plats. För att de ska nå upp till skolkraven behöver de träffa vuxna personer i skolan – och de behöver träffa sina kompisar.

Distansstudierna ställer stora krav på att lärarna som måste ställa om sin undervisning. De gör ett stort och viktigt arbete för att deras elever ska kunna tillgodogöra sig undervisningen även på distans. Jag är mycket imponerad av det arbete lärarna gör och är tacksam för den goda dialog som vi politiker har med lärarfacken i Stockholm.

När regeringen den 7 januari gav skolans huvudmän möjligheten att införa fjärr- och distansundervisning på högstadiet för att undvika trängsel i skollokalerna så beslöt jag, efter samråd med Smittskydd Stockholm, av flera skäl att införa den möjligheten för rektorerna i hela Stockholm.

Stockholms 140 grundskolor, varav 77 har högstadium, är alla olika byggda - vissa är stora och luftiga, andra är små och trånga. Skolorna har därmed väldigt olika förutsättningar att hålla nere trängseln.

Rektorerna känner sina lärare och elever och är utan tvekan bäst lämpade att fatta beslut om ifall – och på vilket sätt – skolans personal ska bedriva hela eller delar av undervisningen på distans. I dagsläget har en tredjedel av Stockholms högstadier gått över till delvis distansundervisning.

Därför är det för mig helt naturligt att det är rektorerna, i samråd med utbildningsförvaltningen, som bestämmer ifall de ska införa distansstudier på sin skola. Jag har ett stort förtroende för Stockholms rektorer och jag tycker inte att Johanna Jaara Åstand ska underskatta deras förmåga att fatta beslut.


Isabel Smedberg-Palmqvist, skolborgarråd i Stockholms stad (L)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.