Vegokorven bevisar varför EU har problem

Slutreplik från Miljöpartiet om EU:s jordbrukspolitik

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-10-23

Att frågan om vegoprodukter blivit en politisk strid är ett tydligt exempel på problemen med EU:s jordbrukspolitik. Kött- och mejeriindustrins påverkan är tydlig i Europaparlamentet, skriver Alice Bah Kuhnke och Pär Holmgren.

SLUTREPLIK. Till skillnad från Moderaterna, menar vi gröna att frågan om vegokorven är allt annat än plakatpolitik. Det är på matbordet som medborgare möter EU:s jordbrukspolitik i sin vardag.

Vi är glada för att Moderaterna svarat på vår fråga och bestämt, att precis som vi Miljöpartister, rösta emot de absurda förslagen om att förbjuda ord som vegokorv och beskrivningar av växtbaserade produkter med ord som “yoghurtliknande” eller ens “krämig”, i EU:s jordbruksreform som Europaparlamentet röstar om idag.

Att frågan om hur vegoprodukter ska få beskrivas och paketeras blivit en politisk strid på högsta nivå är ett tydligt exempel på problemen med EU:s jordbrukspolitik i stort. Kött- och mejeriindustrin är en av de mest inflytelserika lobbygrupperna i Bryssel, och deras påverkan är tydlig i resultatet av veckans omröstningar i Europaparlamentet. Lobbyisterna kampanjar bakom uttrycket att vego hotar animalieproduktionen, vilket visar att korvkriget inte kan trivialiseras.

Att vi måste dra ner på köttkonsumtionen är ett faktum. Utsläppen är enorma och just därför vill vi gröna se en omställning av det europeiska jordbruket. Det måste bli lönsamt att driva småskaliga initiativ med fokus på hållbar djuruppfödning och ökad produktion av alternativa proteinkällor i hela Europa.

För oss är detta en fråga om att säkra ett varierat och lättillgängligt utbud av vegoprodukter för Europas konsumenter.

Att LRF, med ordförande Palle Borgström i spetsen, stödjer dessa förbud och därmed vill försvåra för vegolivsmedel och klimatomställningen är förvånande och anmärkningsvärt, särskilt när efterfrågan på växtbaserade alternativ ökar.

Att säkra vegoprodukternas konkurrenskraft är med andra ord inte ett hot, det är en möjlighet för LRF:s ordförande och hans medlemmar. 

Vårt fokus i denna fråga är inte på köttproduktionen i Sverige. Det vi ifrågasätter är det sätt på vilket den Europeiska köttindustrin aktivt motarbetar vegoprodukter och därmed klimatsmart mat.

Forskningen är tydlig, EU:s jordbruksstöd går i dag till redan rika lantbrukare som genererar både störst växthusgasutsläpp och skada för den biologiska mångfalden.

Det vill vi ändra på men tyvärr håller den mäktiga europeiska jordbrukslobbyn, organisationen Copa Cogeca, där Palle Borgstöm själv råkar vara vice ordförande, emot. Med sig har de en majoritet i Europaparlamentet, som röstat för att sänka ambitionerna i jordbruksreformen vad gäller både rättvis fördelning  och hållbarhet.

Vi kan inte låta en ohållbar reform av EU:s jordbrukspolitik ta sju år av den tid vi har kvar för att klara klimatmålen. Jordbruket måste vara motorn i omställningen, inte hindret.


Alice Bah KuhnkeEuropaparlamentariker, vice ordförande för den Gröna gruppen (MP)
Pär Holmgren, Europaparlamentariker, ledamot av miljöutskottet och suppleant i utskottet för djurtransporter och jordbruksutskotten (MP)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen