Svensk arbetsmarknad är könssegregerad

Annika Strandhäll: Här är frågorna vi i regeringen måste prioritera

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-03-15

Det är i hög utsträckning kvinnors dubbelarbete som ligger bakom att kvinnor är dubbelt så mycket sjukskrivna som män. Dessutom, varannan kvinna som är sjukskriven är det på grund av psykisk ohälsa, skriver Annika Strandhäll.

DEBATT. Vi ska skapa en värld där män och kvinnor ges samma möjligheter till liv och utveckling. Detta är ett av regeringens viktigaste mål. I det samhället ska inte makt, ekonomi eller livschanser begränsas av ditt kön.

Genom historien har människor kämpat för att skapa ett mer jämställt samhälle. Nu är det upp till oss att bära facklan vidare.

I dag lever vi i ett samhälle med ojämlik fördelning av makt och inkomster. Vi dras fortsatt med en könssegregerad arbetsmarknad, där män och kvinnor jobbar inom olika sektorer.

Kvinnodominerade områden har lägre löner, högre andel deltider och högre risk för ohälsa. Det hänger också samman med att kvinnor har huvudansvaret för hem och familj.

Vi löser inte alla problem genom insatser för ett mer jämställt föräldraskap. Det kommer självklart krävas fler insatser än så. Men det hjälper till. Det är orimligt att kvinnor ska behöva börja ett andra skift i hemmet, direkt när de kommer hem från jobbet. Att det är ohållbart är tydligt.

Det är i hög utsträckning kvinnors dubbelarbete som ligger bakom att kvinnor är dubbelt så mycket sjukskrivna som män. Dessutom, varannan kvinna som är sjukskriven är det på grund av psykisk ohälsa.

Kvittot på vårt ojämställda samhälle ser vi i kvinnors pensionsbesked. När varje intjänad krona räknas får ojämställdheten under livet stora konsekvenser för just pensionen. I snitt har kvinnor 6 000 kronor mindre än män i pension, varje månad.

Utvecklingen går åt rätt håll men alldeles för långsamt. Vi har fortfarande lång väg kvar. Vi är en feministisk regering, och jag kommer göra min del för att föra jämställdheten framåt under denna mandatperiod.

Här finns vissa frågor som måste prioriteras.

Ett jämställt föräldraskap och barns lika villkor. Vi ska införa en familjevecka. Föräldrar ska inte lämnas ensamma i den stress och press det innebär att kombinera familj och arbete. Vi ska ta föräldraförsäkringsutredningens förslag vidare, för ett ökat jämställt uttag och barnens rätt till båda sina föräldrar. Exakt hur får vi återkomma om, men ambitionen är klar och tydlig.

Bekämpa ohälsa och otrygghet. Kvinnor ska ha arbetsplatser som håller dem friska. Efter krav från regeringen har arbetsmarknadens parter intensifierat arbetet för att skapa friska arbetsplatser. Detta arbete behöver ge effekt. En utredning pågår över sjukförsäkringen, med översyn av särskilda skäl och normalt förekommande arbete, samt trygghet vid ohälsa för den som har en otrygg anställning.

Jämställda och trygga pensioner. Alla förtjänar att leva ett gott liv och ha en trygg pension. Ålderdom ska aldrig betyda fattigdom. Därför höjer vi nästa år bostadstillägget och garantipensionen för de pensionärer som har det tuffast, vilket till 80 procent är kvinnor. Vi vill även göra förbättringar för dem som arbetat ett helt liv med en låg lön. Det handlar inte minst om kvinnor som slitit i välfärden. Samtidigt vill vi stärka pensionerna för våra barn och barnbarn genom höjda avgifter till pensionssystemet.

Detta är nödvändiga reformer i en tid där jämställdheten är utmanad, både i världen och i Sverige. Jag är inte rädd för att ta debatten om mäns och kvinnors lika rättigheter och villkor. Vi har inte råd att vara rädda. Vi måste framåt.

I dag betalar kvinnor med sin hälsa och lön, senare i livet med sin pension, för att jämställdheten går för långsamt. Nu är det dags för förändring, att kavla upp ärmarna och göra verklig skillnad. Det står jag och regeringen redo att göra.


Annika Strandhäll, socialförsäkringsminister (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.