Kultur får aldrig gå före mänsklig frihet

Debattören: Vi måste stå upp för individens rättigheter – oavsett om det är i Sverige eller Tjetjenien

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2017-05-04 | Publicerad 2017-04-13

Cecilia Wikström (L): ”Kulturella traditioner som rimmar illa med de mänskliga rättigheterna måste stå tillbaka för individens frihet, oavsett om det handlar om hedersrelaterade mord på homosexuella män i Tjetjenien eller hedersvåld mot kvinnor i Sverige.” (Stora bilden är från en pridemanifestation i Göteborg.)

DEBATT. Det är en sorglig episod som vi nu bevittnar i Tjetjenien. Över 100 homosexuella män spårlöst försvunnit genom massgripanden och flera har dödats.

Fruktansvärda uppgifter vittnar om att åtminstone två homosexuella har begravts levande och nu kommer även nyheter om att koncentrationsläger upprättats där homosexuella torteras och dödas.

Det vi ser är en följd av Rysslands nya lagar mot det man kallar för homosexuell propaganda, vilket har skapat en situation där de tjetjenska ledarna känner att de kan gå mycket längre i sin djupt islamistiska politik och förtryck av homosexuella. Tjetjeniens ledare Ramzan Kadyrov förnekar till och med helt sonika att det skulle finnas några homosexuella i Tjetjenien och att förtryck därför inte kan förekomma.

I delstatsrepubliken Tjetjenien, som är en del av ryska federationen, skapar homosexualitet enorma skamkänslor för den inblandade familjen, varför hedersmord både uppmuntras av myndigheterna och utförs. Kortfattat är det klanens heder som går före individens rättigheter att få älska vem man vill.

En del homosexuella tjetjener har lyckligtvis kunnat fly till Moskva där de ändå åtnjuter relativ säkerhet och frihet i förhållande till Tjetjenien. Men de är i akut behov av hjälp från frivilligorganisationer.

EU kan inte stå tyst och passivt titta på när Ryssland fortsätter att begå dessa fruktansvärda brott. Vi måste sätta press på att Ryssland markerar mot dessa fruktansvärda, inhumana brott och hjälper de som flyr undan förföljelsen. Ett viktigt första steg från EU var att Europaparlamentets talman Antonio Tajani i en deklaration i plenum kraftigt fördömde brotten.

I Sverige likaså har familjers kulturella bakgrund alltför ofta använts som en ursäkt för det förtryck som förekommer i religionens eller kulturens namn i våra samhällen.

Nyligen uppmärksammades hur en religiös friskola delade på flickor och pojkar under bussresor. Vidare har en mängd långt grövre övertramp mot kvinnors frihet uppmärksammats.

Det handlar om kvinnor som inte tillåts gå ut, caféer som reserverats för män, platser där det råder indirekt eller direkt slöjtvång. Det handlar också om hedersvåldet, som fortsätter i det tysta, bakom hemmets stängda dörrar.

Avståndet mellan systematiska mord på homosexuella och könsapartheid på offentliga platser är naturligtvis milsvid. Men principen att kulturella övergrepp går före individens rättigheter är det centrala, både i Tjetjenien och i Sverige.

EU måste stå upp för en av liberalismens viktigaste principer: universalismen. Tron på att samma friheter gäller alla, oavsett i vilken kultur de lever i, vilken gud de tillber, eller vilken familj man tillhör.

Kulturella traditioner som rimmar illa med de mänskliga rättigheterna måste därför alltid stå tillbaka för individens frihet, oavsett om det handlar om hedersrelaterade mord på homosexuella män i Tjetjenien eller hedersvåld mot kvinnor i Sverige.

Europeiska Unionen har här en viktig uppgift framför sig. Liberala europeiska ledare behöver åter börja tala om universalism för att motverka alla former av särrättigheter för grupper i vare sig religionens, etnicitetens eller sexualitetens namn. Vi behöver gemensamt fördöma de brott som begås mot homosexuella i Tjetjenien, samtidigt som vi upprätthåller friheten för alla här hemma i vårt eget land såväl i förorten som i innerstaden.

Men inte bara politiken utan enskilda individer kan också naturligtvis göra skillnad och verka för universella friheter. Gränsöverskridande frivilligorganisationer arbetar världen över för att nu hjälpa de tjetjenska männen som flyr, och liknande organisationer stödjer kvinnor som utsätts för hedersrelaterat våld här i Sverige.

Dessa ska ha en eloge för sitt arbete och veta att gör en stor insats för allas fortsatta frihet. Återigen bevisar civilsamhället sin betydelse för att verka för frihet i alla länder.


Cecilia Wikström, EU-parlamentariker (L)


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.