Politiska beslut göder brotten mot välfärden

Debattörerna: Delar av borgerligheten framstår som den grova ekobrottslighetens bästa vänner

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-10-25

Vi ser fusk inom tandvård, assistansbolag, hemtjänstbolag och andra privata aktörer inom välfärden. Och en del svenska partier framstår som den grova ekobrottslighetens bästa vänner, skriver Lars-Erik Lövdén och Joakim Sandell.

DEBATT. Nyligen presenterade polisen, försäkringskassan och Ekobrottsmyndigheten sin lägesbild av den ekonomiska brottsligheten mot välfärdssystemen.

Rapporten bekräftar den bild som redovisades i regeringens utredningen om de kvalificerade välfärdsbrotten. Sammantaget rör det sig om miljardbelopp som undandras samhället. Det handlar ofta om brottslighet som sker i företagsform med många inblandade och med internationella kopplingar.

Vi ser fusk inom tandvård, omfattande fusk av assistansbolag, hemtjänstbolag och annan verksamhet som utförs av privata aktörer inom välfärden. Den ekonomiska vinningen utgör ibland en bottenfinansiering av annan grov brottslighet. Att sätta stopp för denna pengaström är alldeles avgörande för att komma åt den grova brottsligheten.

Utredningen förslog ett stort antal åtgärder för att förebygga brottsligheten, förbättra möjligheterna att upptäcka och bekämpa brotten, skärpta straff och en effektivare lagföring av brottslingarna. Utredningen fick brett stöd och regeringen är på väg att genomföra i stort sätt samtliga förslag och det är bra.

Det räcker emellertid inte. Andra beslut verkar i motsatt riktning.

Avskaffandet av revisorsplikten för mindre företag som genomdrevs av den tidigare borgerliga regeringen, förslaget om sänkt krav på aktiekapitalets storlek, centerns krav på privatisering av arbetsförmedlingens förmedlingsverksamhet och de extremt liberala reglerna för arbetskraftsinvandringen som infördes av Alliansen och Miljöpartiet är några exempel på detta.

Det är bra att villkoren för företagandet är goda men den monumentala naivitet som präglat Alliansregeringarna och Svenskt näringsliv är direkt kontraproduktiv. Det är den seriösa företagsamheten som drabbas och den grova brottsligheten som göds.

Delar av borgerligheten framstår ibland som den grova ekobrottslighetens bästa vänner. Vi har gett upp hoppet om Moderaterna. Deras politik tycks ha fullt fokus på att sätta åt de svaga i samhället och sänka socialbidrag medan intresset för att sätta stopp för oseriösa aktörer i välfärden är närmast obefintligt.

Vi hoppas och utgår från att övriga partier är beredda att ta intryck av vad de brottsbekämpande myndigheterna säger, ompröva ställningstaganden och tillsammans med oss skärpa kampen mot den ekonomiska brottsligheten.

I kampen mot de oseriösa företagen behövs en bred politisk uppslutning och ett tydligt engagemang från näringslivets organisationer.


Lars-Erik Lövdén, utredare av kvalificerad välfärdsbrottslighet ( SOU 17:37)
Joakim Sandell, ledamot i justitieutskottet (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.