Debatt

Vi är inte problemet – utan del av lösningen

Replik från Kompetensföretagen om hyrpersonal i vården

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

De inhyrda är kostnadseffektiva eftersom de träffar fler patienter, skriver Eva Domanders och Patrik Eidfelt.

Foto: TT
DEBATT

REPLIK. Johan Enfeldt och Lisa Pellings nya rapport kritiserar vårdbemanning. De hävdar att hyrpersonal leder till ökade kostnader, sämre kontinuitet och arbetsmiljö.

Men det är tvärtom. De inhyrda är kostnadseffektiva eftersom de träffar fler patienter. Skälet till bristande kontinuitet är kompetensbristen samtidigt bidrar de inhyrda till bättre en patientsäkerhet och arbetsmiljö eftersom de avlastar den redan stressade ordinarie vårdpersonalen.

Kostnadsökningarna har flera skäl, ett ökat vårdbehov samt dyra, otillåtna direktupphandlingar i kombination med kompetensbrist. Regionerna kan inte behålla eller locka till sig nya medarbetar eftersom de inte uppfattas som attraktiva arbetsgivare.

I vår medarbetarundersökning ser vi att det vanligaste svaret på varför man arbetar som konsult är att ”jag kan välja tid och arbetsplats” följt av ”jag vill ibland ha ledigt i längre perioder”, på tredje plats kommer ”jag vill ha högre lön eller andra förmåner”.

Här har regionerna mycket att lära av våra medlemmar.

Däremot håller vi med om att upphandlingar av vårdtjänster är ett problem. Vårt råd till regionerna har länge varit att de måste ha vassare och mer relevanta upphandlingar, anpassade till deras specifika behov.

Ställa höga kvalitetskrav, sluta med lägstaprisupphandlingar, genomföra kontinuerliga uppföljningar och införa en styrning som gör det omöjligt att handla utanför ramavtal. 

I dag köper regionerna tjänster av leverantörer som inte är auktoriserade vilket kan betyda att konsulterna inte omfattas av kollektivavtal. Våra medlemmar är seriösa och erbjuder 100% trygga anställningar.

Branschen samarbetar gärna med regionerna kring de här frågorna för att få ordning och reda i vården. Vi är inte problemet, vi är en del av lösningen.


Eva Domanders, styrelseordförande Kompetensföretagen
Patrik Eidfelt, tf förbundsdirektör Kompetensföretagen


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

Publisert:

LÄS VIDARE

Hyrpersonal håller på att knäcka svensk vård

ÄMNEN I ARTIKELN

Krisen i vården

Arbetsmarknad

Upphandlingar

Lisa Pelling

Arbetsmarknadspolitik