S, ni vacklar om invandringen

Replik från Moderaterna om invandringspolitiken till Socialdemokraterna

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Ödmjukhet och tydlighet – inte vacklande – vore på sin plats från Löfven och Rådström Baastad. Därför ser jag fram emot en slutreplik där de svarar på frågan: Hur stor kan invandringen till Sverige vara, skriver Maria Malmer Stenergard (M).
Foto: TT / Fredrik Wennerlund
Ödmjukhet och tydlighet – inte vacklande – vore på sin plats från Löfven och Rådström Baastad. Därför ser jag fram emot en slutreplik där de svarar på frågan: Hur stor kan invandringen till Sverige vara, skriver Maria Malmer Stenergard (M).

DEBATT

REPLIK. Stefan Löfven påstår sig nu sent omsider se den integrationskris som många, inklusive Moderaterna, länge varnat för. Men trots att Socialdemokraterna tänkt möta sjunkande opinionssiffror med tydligare svar, är otydligheten slående.

För de flesta är det uppenbart att migration och integration hör ihop. Med de många hundra tusen människor som kommit till Sverige de senaste åren har utanförskapet vuxit. Liksom trångboddheten, de bristande skolresultaten, kriminaliteten och känslan av maktlöshet. 

För att vända utvecklingen och ge människor som kommit hit en verklig chans att komma in i samhället, måste Sverige ha en stram invandringspolitik under lång tid framöver.

Därför vill Moderaterna införa ett volymmål för invandringen, som tydligt kopplas till vår integrationsförmåga. Det bör ligga på nordiska nivåer, vilket innebär en minskning av asylinvandringen med 70 procent. För att nå målet krävs en rad åtgärder, såsom stram anhöriginvandring med skarpa försörjningskrav, förstärkt återvändandearbete, minskade bidragsnivåer och successiv kvalificering in i välfärden.

Löfven och Rådström Baastad skriver att ”fokus nu inte ska vara på stor migration”, men på klassiskt socialdemokratisktsätt undgår de att klargöra hur stor de anser att migrationen faktiskt kan vara. Att fokus inte ligger på stor migration innebär ju inte per automatik en liten migration.

I regeringsställning har Socialdemokraterna bland annat röstat för ökad anhöriginvandring och en gymnasielag som gav 7 000 unga vuxna utan asylskäl rätt att stanna i Sverige. De har heller ännu inte tydligt sagt nej till Vänsterpartiets förslag om amnesti för denna grupp.

Som statsminister har Stefan Löfven sagt att svensk migrationspolitik är hållbar. Som partiordförande tycks han i stället påstå att invandringen är ohållbar ur integrationssynpunkt.

I Socialdemokraternas ögon är allt Moderaternas fel. Det stämmer att vi moderater har ett delansvar för en ohållbar invandring under lång tid. Men det har också Socialdemokraterna. Till skillnad från dem har vi lagt om vår politik, och vi står nu fast vid den.

Ödmjukhet och tydlighet – inte vacklande – vore på sin plats från Löfven och Rådström Baastad. Därför ser jag fram emot en slutreplik där de svarar på frågan: Hur stor kan invandringen till Sverige vara?


Maria Malmer Stenergard, Migrationspolitisk talesperson (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Texten är en replik. Läs hela debatten här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publicerad:

LÄS VIDARE