Corona visar att det är livsfarligt att bo trångt

V-politiker: En klassfråga som måste byggas bort

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-04-11

I Stockholm är trångboddheten värst i Spånga-Tensta och Rinkeby-Kista. Just smittspridning är en risk vid trångboddhet, för när en person blir sjuk går det inte att dra sig undan. Situationen blir då rent livsfarlig, skriver  Clara Lindblom, Emma-Lina Johansson, och Daniel Bernmar (V).

DEBATT. Trångboddheten ökar i Sverige. Värst är det i storstäderna där över vart fjärde hushåll är trångbott. Den senaste veckan, under coronapandemin, har vi tydligt sett att trångboddhet är rent livsfarligt och måste byggas bort.

Fem procent av befolkningen, eller var tjugonde person i Sverige, bor i det som definieras som extrem trångboddhet. I Stockholm är trångboddheten värst i Spånga-Tensta och Rinkeby-Kista där 38 procent av hushållen är trångbodda.

Och det finns verkligen allvarliga exempel, det kan handla om hela familjer som tvingas dela ett rum på 20 kvadrat. Det är också i dessa områden vi sett stor smittspridning nu under coronapandemin.

För trångboddhet påverkar inte bara den psykiska hälsan och möjligheten till egen tid med lugn och ro. Under den senaste veckan har vi fått tydliga bevis på att trångboddhet även med största sannolikhet bidragit till smittspridningen av coronaviruset.

Just smittspridning är en risk vid trångboddhet, för när en person blir sjuk går det inte att dra sig undan eller isolera sig. Situationen blir då rent livsfarlig.

Trångboddhet är också en tydlig klassfråga. För de som inte vill eller kan köpa sitt eget boende är hyresmarknaden det enda alternativet. Då måste det gå att få tag på en större hyresrätt.

Men bristen på hyresrätter är påtaglig och för ekonomiskt svagare grupper i samhället finns då inget annat alternativ än att tränga ihop sig fler på samma yta eller bo osäkert i andra eller tredje hand.

Vi i Vänsterpartiet i Stockholm, Malmö och Göteborg vill se ordentliga åtgärder för att komma tillrätta med trångboddheten. Vi föreslår därför att regeringen inrättar ett statligt investeringsstöd för större hyreslägenheter i kommuner med trångboddhet.

Det befintliga investeringsstödet för hyresrätter är i dag framförallt inriktat på mindre lägenheter, men i storstadsregionerna råder det även brist på större lägenheter vilket visar sig i utbredd trångboddhet.

Utöver detta behöver måste kommuner med trångboddhet styra mot större lägenheter vid tilldelning av mark och använda sina egna bostadsbolag för att bygga större lägenheter. Detta kan ske omedelbart.

De senaste veckorna har visat att konsekvenserna av trångboddhet kan bli oerhört allvarliga, och i värsta fall livsfarliga. Så får det inte fortsätta. Alla har rätt till ett tryggt boende.


Clara Lindblom, oppositionsborgarråd Stockholms stad (V)
Emma-Lina Johansson, oppositionskommunalråd Malmö stad (V)
Daniel Bernmar, oppositionsråd Göteborgs stad (V)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar i ämnet