Visst finns det mycket att lära från Danmark

Replik från regeringen om kampen mot gängkriminaliteten

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-08-20

Det finns såväl likheter som skillnader mellan våra länder. I Sverige, liksom i Danmark, kan man dömas till hårdare straff om brottet utgjort ett led i en brottslighet som utövats i organiserad form, skriver Mikael Damberg och Morgan Johansson.

REPLIK. På Aftonbladet Debatt jämför Ulf Kristersson och Johan Forsell i helgen Sverige och Danmarks åtgärder mot gängkriminaliteten. Visst finns det mycket att lära från Danmark och våra andra nordiska grannländer. Det var ett skäl till besöket som genomfördes hos vår danska kollega den 6 september 2019. Vi är fast beslutna om att bygga ut samarbetet med Danmark ytterligare.

Det finns såväl likheter som skillnader mellan våra länder. I Sverige, liksom i Danmark, kan man dömas till hårdare straff om brottet utgjort ett led i en brottslighet som utövats i organiserad form. Och i det förslag om en strängare syn på vissa vapenbrott som regeringen lägger fram är kriminell miljö ett kriterium som kan leda till hårdare straff än annars.

Livstids fängelse är nu vanligare i Sverige än i Danmark, där bara de värsta mördarna döms till livstid, enligt en granskning från SVT.

Regeringen har också jobbat mycket hårt för att höja straffen brett. Vi har skärpt mer än 50 straff, infört mer än 20 nya brott och utvidgat det straffbara området för mer än 50 brott.

Inom mycket kort lägger vi fram ett förslag om ytterligare skärpta straff för vapenbrott, så att fler brott ska ses som grova eller synnerligen grova samtidigt som maximistraffen höjs.

Det ska vara svårt att vara kriminell i Sverige. Steg för steg levererar vi åtgärder som bekämpar kriminaliteten och vi är inte klara. Den organiserade brottsligheten kan och ska besegras. Med 34-punktsprogrammet presenterade vi det största paketet mot gängkriminaliteten någonsin i Sverige.

Vi höjer straffen, bygger ut polisen med 10 000 fler anställda till 2024 och ger polisen nya verktyg. Alldeles nyligen (den 17 augusti) stod det klart att Polismyndigheten har fått klartecken av Datainspektionen att börja använda automatisk bildanalys vid brottsutredningar. Det innebär att AI och biometrisk ansiktsigenkänning kommer att kunna tillämpas vid granskning av bland annat övervakningsbilder.

Det är bara ett exempel på det stora arbete som nu sker för att trycka tillbaka gängen.

I Öresundsregionen arbetar nu svensk och dansk polis allt närmare varandra. Myndigheterna ska bland annat utöka informationsutbytet i kampen mot den organiserade brottsligheten. Det har också inrättats ett nytt center för polissamarbete i Öresundsområdet, där svensk och dansk polis effektivt kan samordna sina insatser.

Det är viktiga verktyg för att bekämpa brottsligheten och öka tryggheten. Vi är fast beslutna om att bygga ut samarbetet med Danmark ytterligare.


Mikael Damberg, inrikesminister (S)
Morgan Johansson, justitieminister (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.