Girighetskulturen på bankerna måste bort

V: Staten behöver gå in och skapa banker för vanligt folk

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-10-16

Banker är inte vanliga företag. De är starkt uppbackade av staten och får därigenom subventioner och garantier. Det är hög tid att girighetskulturen som bankerna uppvisar får ett slut, skriver Ulla Andersson och Tony Haddou.

DEBATT. Det är hög tid att den här upprepade girighetskulturen som bankerna uppvisar får ett slut. Därför har Vänsterpartiet krävt en särskild debatt som hålls i riksdagen idag för att debattera bankerna, penningtvätt och skatteflykt.

Ännu en gång har hemliga dokument om penningtvätt och skatteflykt läckts. Den här gången från den amerikanska finanspolisen som avslöjat misstänkta betalningar världen över med en omfattning på 17 000 miljarder kronor. Dokumenten visar hur enorma belopp med svarta pengar tvättas vita genom bland annat brevlådeföretag utan synlig verksamhet och pengaflöden till skatteparadis.

I läckan, så går under namnet FinCEN Files, återfinns också svenska storbanker.

Det är inte heller första gången svenska banker avslöjas med fingrarna i syltburken. Det kan inte heller undgått någon som läser dagstidningarna hur bankerna kopplas till penningtvätt och skatteflykt.

Så sent som förra året avslöjades Swedbank för omfattande penningtvätt, som visade hur flera miljarder svenska kronor slussats inom Swedbanks kontor i Baltikum. Året innan avslöjades flera europeiska banker för att medverkat i olovliga skatteupplägg med aktieutdelningar.

Enligt en tidigare bankchef vid SEB hade omfattade skatteupplägg med aktieägartransaktioner även gjorts i Sverige. Det är inte bara lagbrott som begås, utan det undergräver också förtroendet för det finansiella systemet, ekonomin och demokratin.

Banker är inte vanliga företag. De är starkt uppbackade av staten och får därigenom subventioner och garantier.

Konkurrensen är bristfällig och kontrollen över in- och utlåning är koncentrerad till fåtalet affärsbanker som dominerar sektorn. De flesta finansiella tillgångarna är placerade hos bankerna som samtidigt ägnar sig åt spekulationer och går det dåligt vet bankerna att skattebetalarna finns där som det yttersta skyddsnätet. Samtidigt visar återkommande läckor att bankerna ägnar sig åt penningtvätt och skatteflykt, vilket de också tjänar pengar på.

Det är hög tid att den här upprepade girighetskulturen som bankerna uppvisar får ett slut.

Därför har Vänsterpartiet krävt en särskild debatt som hålls i riksdagen i dag för att debattera bankerna, penningtvätt och skatteflykt. Förra året tog Vänsterpartiet och Kristdemokraterna ett gemensamt utskottsinitiativ för att förmå regeringen att agera i syfte att stoppa penningtvätt efter skandalerna kring Swedbank, då regeringen var senfärdig med politiska åtgärder. Vänsterpartiet kräver utöver tidigare förslag mot penningtvätt fler politiska åtgärder i syfte att ta ett helhetsgrepp på bankmarknaden.

  • I dag domineras finanssektorn av ett fåtal affärsbanker. Vi vill att regeringen tillsätter en utredning som ser över hur den bristande bankkonkurrensen kan brytas. Syftet är att stimulera fram fler lokala banker som finns där för lokalsamhället. Det statliga bankägandet bör också utökas och anpassas efter vanligt folks behov, där man inte riskerar att dras in i ett företag där penningtvätt och skatteflykt är en del av verksamheten.
  • Ett problem med dagens böter och avgifter är att banker har så mycket pengar att det inte är avskräckande. Därför vill vi att regeringen utreder ett system som tvingar bankerna att hålla en viss miniminivå i förhållande till sin omsättning till styrning och kontroll för att hantera möjliga penningtvättsrisker. Avgifterna för tillsynen måste också kopplas till hur stora risker banker tar och de bör kopplas till ifall banken har blivit påkommen med att ha gjort fel och höjas allteftersom fel upptäcks.
  • Vi vill att regeringen ser över möjligheterna att införa en bankdelningslag i syfte att separera affärsbankernas spekulationer från hushållens och företagens lån och sparande. På så sätt minskar skattebetalarnas risker och åtaganden.


Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson (V)
Tony Haddou, skattepolitisk talesperson (V)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.