Debatt

Det är för mycket av plasten som eldas upp

Slutreplik från C om nya krav på plastproducenter

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

I bästa fall är kritiken från Svensk plastindustriförening ett missförstånd, i sämsta fall en rökridå för att få fortsätta använda fossil råvara. Slutreplik från Rickard Nordin, Centerpartiet.
I bästa fall är kritiken från Svensk plastindustriförening ett missförstånd, i sämsta fall en rökridå för att få fortsätta använda fossil råvara. Slutreplik från Rickard Nordin, Centerpartiet.

DEBATT

SLUTREPLIK. Svensk plastindustriförening är i en replik oroliga för att vi i Centerpartiet inte har koll på vad som händer i plastindustrin.

Inget kunde vara mer fel. I bästa fall är kritiken ett missförstånd, i sämsta fall en rökridå för att få fortsätta använda fossil råvara.

Plast är ett fantastiskt material, det kan användas till en mängd olika saker, är lätt och har hög hållbarhet. De investeringar som görs för återvinning av förpackningar i Motala är utmärkta.

Dock är enbart en andel av all plastanvändning förpackningar. Trädgårdsmöbler, mattor, byggavfall och mycket mer är sådant som i dag oftast hamnar i det brännbara på återvinningscentralen och eldas upp. Det glömmer plastindustrin gärna bort att nämna.

Det duger inte. Även förpackningarna kan tas om hand bättre och alltför få samlas in. Mycket hamnar fortfarande i hushållssoporna eller i naturen. Här har branschen via producentansvaret ett stort ansvar att informera och pusha sina kunder bättre än i dag.

Vi i Centerpartiet vill att mer plast ska göras av förnybart material och vi vill öka kraven på återvinning. Det finns företag som skriker efter återvunnen plast, ändå eldas den upp.

Det är oacceptabelt och därför vill vi se krav på ökad andel förnybart och återvunnet material i plastprodukter. Det är en utveckling industrin borde välkomna och själva arbeta för.

En sak är säker, fortsatt fossil produktion är helt enkelt inte ett alternativ om vi ska klara klimatutmaningen.


Rickard Nordin, klimat- och energipolitisk talesperson (C)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Klimatförändringarna

LÄS VIDARE

DEBATT All ny plast ska göras av återvunnen plast

ÄMNEN I ARTIKELN

Klimatförändringarna

Klimat & miljö

Rickard Nordin

Centerpartiet

Återvinning

Klimatutmaningen

Hållbarhet