Debatt

Det är ni som mörkar om marknadshyrorna

Replik från S om Moderaternas bostadspolitik

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Konsekvenserna av M-förslaget om marknadshyror blir trångboddhet, segregation och höga hyror, skriver Johan Löfstrand.
Konsekvenserna av M-förslaget om marknadshyror blir trångboddhet, segregation och höga hyror, skriver Johan Löfstrand.

DEBATT

REPLIK. Socialdemokraterna har den senaste tiden uppmärksammat M-förslaget att införa marknadshyror och vad det skulle innebära för de tre miljoner som i dag bor i hyresrätt.

Vi har tagit del av utredningsföretaget Rambölls forskning på vad marknadshyror skulle innebära i form av hyreshöjningar och sett oroväckande siffror. I samtliga undersökta fall stiger hyrorna i genomsnitt med 24 till 50 procent.

Nu anklagar Mats Green Socialdemokraterna för att lura väljarna när vi påstår att M vill införa marknadshyror, fast detta är precis vad de röstade igenom på sin senaste stämma.

Som så ofta när Moderaterna föreslår politik som är impopulär hos väljarna, klär de beslutet i andra formuleringar, som ”ett nytt och mindre reglerat system” och ”ansvarsfull infasning”. Dock hade Moderaternas eget ungdomsförbund inga problem med att tolka dessa kodord och utropade stämmobeslutet som en seger för marknadshyror.

Mats Green själv har inte heller gjort någon hemlighet av vad hans parti vill när han på ett KTH-seminarium i maj i år svarade ja, svart på vitt, på frågan om hans parti vill införa marknadshyror.

Det som sker nu inom Moderaterna kan därför inte ses som något annat än ett mörkande av sin egen politik.

Bostadsforskaren Sven Bergenstråhle har i en SvD-artikel lyft ett flertal forskningsexempel på effekter av marknadshyror. Dessa visar tydligt att det inte är rätt väg att gå för att minska bostadsbristen.

Konsekvenserna av M-förslaget om marknadshyror blir trångboddhet, segregation och höga hyror. Detta kommer Socialdemokraterna fortsätta att motverka, oavsett hur mycket M slingrar sig.

Med förankring i forskning, erfarenhet och vanliga människors verklighet vill vi socialdemokrater i stället fortsätta utforma vår bostadspolitik för att alla ska ha rätt till tak över huvudet.


Johan Löfstrand, socialdemokratisk vice ordförande i riksdagens civilutskott

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Valet 2018

LÄS VIDARE

DEBATT. S försöker lura väljarna om marknadshyrorna

ÄMNEN I ARTIKELN

Valet 2018

Johan Löfstrand

Socialdemokraterna

Bostadspolitik

Moderaterna