Vi är bäst – men inte på att mäta svansar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2016-10-06 | Publicerad 2016-10-04

Debattören: Leone och Gunni – kom till Kennelklubben så gör vi nåt för hundarna tillsammans

Nej, vi mäter inte svansar på lagotto romagnolo eller taxar. Men vi är bäst på mycket annat. Välkommen till oss, Leone och Gunni – tillsammans kan vi göra nåt för mattar, hussar och hundars existens, skriver Hans Rosenberg på Svenska Kennelklubben.

DEBATT. När jag summerar Leone Miltons debattartikel i Aftonbladet den 1 oktober, förstår jag att Svenska Kennelklubben, SKK, är dåliga på att tala om det vi gör. Samtidig konstaterar jag också att positiv utveckling inte alltid är lika intressant att publicera.

Oavsett så sitter inte SKK på några rumpor och mäter kruller eller svansar på varken lagotto romagnolo eller taxar. Vi memorera inte några stamtavlor för labrador retriever, lika lite som vi avgör bästa pälsfärgen på rasen pudel.  Vi uppmanar inte heller våra medlemmar att rösta med fötterna för snabba förändringar. Vi är övertygade om att med deras personliga röst blir resultatet bättre.

SKK är en organisation som kanske är duktigast i världen på att arbeta för hundars hälsa och välfärd både vad det gäller avel och hundars mentalitet. Vi är också bäst på att föra register över våra rashundar sedan starten 1889.

Vi ställer höga krav på både uppfödare och avelsmaterial, till både valpen och köparens fördel.

Vi vågar påstå att vi i Sverige har värdens bästa djurskyddslagstiftning till gagn för landets alla hundar.

Vi stödjer olika forskningar runt ämnet hund liksom den forskning som nu arbetar med vaccin för människors allergi mot hund.

Att ta med hund på restaurang gäller samma regler i Sverige som i övriga EU-länder, inklusive Frankrike. Djur får inte vistas i utrymmen där mat bereds, hanteras eller lagras.

I serveringsdelen är det däremot tillåtet, oavsett om den är utomhus eller inomhus. Förutsättningen att restaurangens ägare accepterar att du tar med din hund.

När det gäller att resa med hund på flyg kan vi instämma att vi inte är så aktiva. Det beror inte på feghet utan främst att vi anses som en liten medlemsorganisation i Sverige som har svårt att påverka internationella flygbolag i ett globalt perspektiv.

När det gäller hundars rätt att vistas på allmänna platser vill jag påstå att det förbättras sakta men säkert. Det kanske inte direkt är SKK:s förtjänst utan mer att samhället äntligen ser oss hundägare som en presumtiv målgrupp, som också spenderar pengar.

Vi är medvetna om att acceptansen till våra hundar är högst skiftande men för att kunna påverka krävs att vi hundägare ökar vår respekt till omgivningen. Det innebär bland annat att följa gällande lokala regler som exempelvis att ha hund i koppel, plocka upp efter sin hund och visa hänsyn – mot alla, exempelvis allergiker, hundrädda, andra hundägare. Det skulle både hunden, hundägaren och samhället i stort vinna på!

Vi hade varit tacksamma om det funnits två miljoner hundägare i Sverige, som Leone påstår. Men enligt senaste statistiken utförd av SCB finns det bara ca 780 000 hundar i Sverige, rashundar som blandraser. Fler än en halv miljon hushåll har hund och närmare 300 000 personer är medlemmar i vår organisation, SKK.

Välkommen till SKK Leone och Gunni. Tillsammans kan vi göra nåt för fler hundägare och hundars existens.

Hans Rosenberg, presstalesperson, Svenska Kennelklubben

Aftonbladet
Debatt

Följ ämnen i artikeln