Debatt

Sluta att subventionera urbanisering av Sverige

15 lokala S och C-toppar: Oacceptabelt att statens byggstöd gynnar storstäderna

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det kan inte vara statens uppgift att ge ekonomiska bidrag som ökar flytten till storstäderna. investeringsstödet för byggande av hyresrätter måste vara lika över hela landet, skriver 15 kommunstyrelseordföranden från Dalarna.
Det kan inte vara statens uppgift att ge ekonomiska bidrag som ökar flytten till storstäderna. investeringsstödet för byggande av hyresrätter måste vara lika över hela landet, skriver 15 kommunstyrelseordföranden från Dalarna.

DEBATT

DEBATT. Ett fortsatt bostadsbyggande i Sverige är viktigt för både utveckling och tillväxt. Det finns ett behov av bostadsbyggande i både små och stora kommuner i landet. Vi har sett ett ökat bostadsbyggande i många kommuner vilket är väldigt glädjande. 

Men tyvärr har staten skapat ett investeringsstöd för byggande av hyresrätter som är utformat för att särskilt gynna storstäderna. Det är en helt oacceptabel ordning. Man skulle kunna kalla det här för någon form av anti-regionalpolitik.

Det statliga investeringsstödet för hyresbostäder är i dagsläget utformat för att ge större stöd för byggande i storstäderna. Staten ger mer pengar per kvadratmeter när bostäder byggs i stora städer än i mindre kommuner. Dessutom har storstadsregionerna en gräddfil in i systemet.

Tidigare var stödet uppdelat i tre potter, där en mindre andel fördelades till Dalarna och övriga Sverige och en större andel till de största städerna.

Regeringen har nu fattat ett beslut om att ta bort pottsystemet, men samtidigt bestämdes att ärenden från de tre storstadsregionerna ska prioriteras före ärenden från övriga Sverige – gräddfilen för storstäderna ska behållas.

Det är diskriminerande och kan ifrågasättas både utifrån samhällsbyggnads- och rättviseperspektiv.

Det kan inte vara statens uppgift att ge ekonomiska bidrag som ökar flytten till storstäderna. Villkoren måste vara lika över hela landet.

Vi ser ett stort behov av ökat bostadsbyggande av fler bostäder med rimliga hyresnivåer och hög standard även i Dalarna. Både från den kommunala allmännyttan och från privata hyresvärdar så framhålls investeringsstödet som viktigt för att de ska bygga nya hyresrätter även i mindre och mellanstora kommuner.

Därför krävs ett långsiktigt stabilt system med investeringsstöd som ger samma förutsättningar i alla Sveriges kommuner.

Vi kommunstyrelseordföranden från Dalarna kräver att systemet förändras. Vi vill ha ett stöd där alla företag har samma möjlighet att få stödet oavsett var i landet man bygger. Vi vill också ha ett stöd som är på samma nivå per kvadratmeter oavsett var i landet man bygger.

Det finns en stor efterfrågan av bostäder i många kommuner i Dalarna, och vi kommer göra det vi kan för att möta den efterfrågan.

Men då krävs statliga stöd som inte driver urbanisering, utan som ger samma förutsättningar i hela Sverige.


Lars Isacsson, kommunstyrelsens ordförande Avesta kommun (S)
Jan Bohman, kommunstyrelsens ordförande Borlänge kommun (S)
Joakim Storck, kommunstyrelsens ordförande Falu kommun (C)
Fredrik Jarl, kommunstyrelsens ordförande Gagnef kommun (C)
Stefan Norberg, kommunstyrelsens ordförande Hedemora kommun (S)
Ulrika Liljeberg, kommunstyrelsens ordförande Leksands kommun (C)
Leif Pettersson, kommunstyrelsens ordförande Ludvika kommun (S)
Hans Unander, kommunstyrelsens ordförande Malung-Sälens kommun (S)
Anna Hed, kommunstyrelsens ordförande Mora kommun (C)
Mikael Thalin, kommunstyrelsens ordförande Orsa kommun (C)
Jonny Jones, kommunstyrelsens ordförande Rättviks kommun (C)
Fredrik Rönning, kommunstyrelsens ordförande Smedjebackens kommun (S)
Mats Nilsson, kommunstyrelsens ordförande Säters kommun (S)
Stina Munters, kommunstyrelsens ordförande Vansbro kommun (C)
Kjell Tenn, kommunstyrelsens ordförande Älvdalens kommun (C)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Ludvika

LÄS VIDARE

DEBATT Målet – en halv miljon nya bostäder till 2030

ÄMNEN I ARTIKELN

Ludvika

Hedemora

Avesta

Vansbro

Gagnef

Orsa

Malung