Vindkraft under attack från kärnkraftshögern

MP: Om de svenska elpriserna förblir höga är det M, KD och L:s fel

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-05-22

M, KD och L säger tillsammans nej till över 75 terawattimmar ny svensk energiproduktion i vindkraft – det motsvarar mer än hälften av Sveriges elförbrukning i dag. Om elpriserna förblir höga de kommande tio åren finns det tre personer att beskylla: Ulf Kristersson, Ebba Bush och Johan Pehrson, skriver MP:s språkrör.

DEBATT. Vi måste fasa ut våra fossila bränslen så snabbt det bara går. Klimatkrisen, men också säkerhetsläget, kräver det. Det överlägset snabbaste och billigaste sättet att bygga ut svensk energiproduktion är vindkraften.

Den kommer därför vara det överlägset viktigaste energislaget under kommande decennier. 

Under partiledardebatten i Agenda nyligen svarade kärnkraftshögern att de ”också” vill se en kraftig utbyggnad av vindkraften. Det stämmer inte.

M, KD och L säger tillsammans nej till över 75 terawattimmar (tWh) ny svensk energiproduktion – det motsvarar mer än hälften av Sveriges elförbrukning i dag. Ett flertal studier visar att detta hade kunnat sänka priset på el för hushåll, företag och industrier markant och snabbt.

Intresset är nu rekordstort för att bygga vindkraft till havs. Bara de senaste åren har svenska kraftnät fått in mer än 70 ansökningar för nya vindkraftsparker.  

M, KD och L har också skjutit ned förslag som skulle göra svenska tillståndsprocesser smidigare och smartare. Detta är något som både vindkraftsbranschen och Sveriges industri skriker efter.

Dagens tillståndsprocesser innebär gigantiska risker för företagen som leder till att färre vågar investera för att dra igång nya projekt.

Och, ärligt talat, så vore allt annat konstigt. Vindkraften är nämligen under attack. 

Industriföreträdares vädjan till politiken att sluta polarisera utbyggnaden av vindkraften syns närmast dagligen på debattsidorna och i olika nyhetsbrev.

Men högern vill inte lyssna. På deras energipolitiska önskelista finns bara utrymme för en sak: Kärnkraft. Kärnkraft, kärnkraft och mera kärnkraft. 

Problemen med kärnkraften är många. Men utifrån hushållens och industrins perspektiv, har den två stora nackdelar i förhållande till vindkraften:

  1. Pris: Vindkraften är mycket billigare än ny kärnkraft kan bli. Vindkraften kräver i dag inga statliga subventioner. Den är tillräckligt lönsam för att företag ska stå på kö för att få bygga vindkraft vid Sveriges bästa vindlägen ändå.
    Ansökningarna för den havsbaserade vindkraften som ligger hos Svenska kraftnät motsvarar mer än 500 tWh elproduktion. Det är fyra gånger så mycket el som Sverige använder varje år.
    Kärnkraften däremot, kräver statliga investeringar på flera hundra miljarder kronor för varje reaktor. Dessutom kostar själva elen som kärnkraftverken producerar markant mer än vindkraftselen. En kostnad som ska bäras av hushållen, företagen och industrierna. 
  2. Tid: Kärnkraften tar lång tid att bygga. I en intervju med DN sa Energimyndighetens generaldirektör Robert Andrén att kärnkraften tidigast kan leverera el till det svenska nätet år 2040 – förutsatt att man i dag hittar investerare som är villiga att betala kostnaden.
    Detta är alltså fem år innan Sverige, enligt de klimatmål som även högern röstade för 2017, ska vara klimatneutrala. Ekvationen går inte ihop.

Varken klimatet, hushållen eller Sveriges gröna industrier kan vänta på ny el i 17 år. Boden behöver 12 tWh 2026. Gällivare 15 tWh 2030. Skellefteå 2 tWh 2024. Göteborg 2 tWh 2026. Med högerns energifientliga politik grusas förutsättningarna för såväl stål utan kol som svensk batterieproduktion. 

Säger man nej till all vindkraft kan man inte påstå sig vara för den.

Om de svenska elpriserna förblir höga de kommande tio åren finns det tre personer att beskylla: Ulf Kristersson, Ebba Bush och Johan Pehrson. Kärnkraftshögern är i dag det största hotet mot Sveriges energi- och klimatomställning. 


Märta Stenevi, språkrör för Miljöpartiet de gröna
Per Bolund, språkrör för Miljöpartiet de gröna


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.