Ny covidvåg på gång – då slutar Sverige testa

27 läkare och forskare: Vi har ingen aning om hur höga smittsiffrorna är

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-04-28

Den som har symptom får inte ens välja att PCR-testa sig längre. Samtidigt väntas en ny covid-19-våg i maj. Och Sverige är de enda i EU som inte vaccinerar 5-11-åringar. Det är anmärkningsvärt, skriver 27 läkare och forskare.

DEBATT. Pandemin är inte över.

Folkhälsomyndigheten har den 21 april meddelat att man väntar sig en ny covid-19-våg i maj, varefter siffrorna, när sommaren kommer, åter förväntas gå ner, för att sedan sannolikt åter öka med kylan i höst.

Läget när det gäller den svenska smittspridningen är dock högst oklart, eftersom vi numera testar endast inom vård och omsorg. Vi har helt enkelt ingen aning om hur höga smittsiffrorna är.

FHM skriver själva i sin prognos: ”På grund av den förändrade prioriteringen av testningen i landet är mörkertalet för det faktiska antalet fall nu större än tidigare under pandemin.”

Denna kunskapsbrist, både hos individen och samhället, är anmärkningsvärd. Sverige ligger nu i absoluta botten i Europa vad gäller testning för covid-19.

Har man symptom får man inte ens välja att PCR-testa sig. Man får inte.

I den svenska pandemihanteringen har genomgående en central aspekt framhållits: att smittskyddsarbetet i stor utsträckning bygger på frivillighet och personligt ansvarstagande.

Folkhälsomyndigheten har betonat att detta länge varit en grundbult i svenskt folkhälsoarbete, och att det skiljer oss från många andra länder, där inslaget av tvång varit mer uttalat.

Men frågan man måste ställa sig är: är det egentligen frivillighet som har präglat den svenska pandemihanteringen? Eller är det ett hindrande eller försenande av i andra länder nyttjade smittskyddsåtgärder?

Det är inte endast testning som följer detta mönster. Sverige har konsekvent varit bland de allra sista i Europa, och oftast sist, med att inkludera nya populationer, framför allt bland unga, för vaccinering.

Och nu har detta fått allvarliga konsekvenser.

Den 25 november 2021 rekommenderade Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, efter omfattande studier, att tillstånd skulle ges för barn mellan 5 och 11 år att vaccinera sig med Pfizers vaccin – ett vaccin som vid det laget hade getts till många miljoner människor.

Efter EMA:s godkännande har samtliga övriga EU-länder – samt Norge, Storbritannien och Schweiz – börjat vaccinera 5–11-åringar. Men inte Sverige.

”Det beror på att den medicinska nyttan är liten för barn som är 5–11 år”, skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida.

Det är ett märkligt ställningstagande, inte bara för att det går stick i stäv med bedömningen i andra länder. Fakta pekar dessutom i motsatt riktning. Veckorna 2 till 7 i år lades det in mellan hundra och tvåhundra 0–9-åriga barn med covid-19 varje vecka i Sverige – siffror som är betydligt högre än för äldre barn.

Och ett antal dödsfall med covid-19 som underliggande dödsorsak har inrapporterats för 0-9-åringar i år.

Den 30 mars publicerades i ansedda New England Journal of Medicine data som visar att två doser Pfizer-vaccin hos 5–11-åringar minskar risken för sjukhusinläggning för covid-19 med två tredjedelar.

Den svenska oviljan att vaccinera unga är inget nytt fenomen. Både när det gällde vaccinering av 16- och 17-åringar och vaccinering av 12–15-åringar låg vi konsekvent sist – och långt efter det att EMA godkänt vaccineringen av dessa åldergrupper.

Oviljan att vaccinera unga kan möjligen ses i ljuset av vad som hände efter massvaccineringen mot svininfluensa 2009, då runt fyrahundra svenska barn och ungdomar drabbades av narkolepsi.

Men den gången handlade det om ett hastigt framtaget och otillräckligt studerat vaccin. Så är inte fallet med mrna-vaccinen – lika lite som det är det med de många andra vaccin som barn får i Sverige.

Miljontals 5-11-åringar runt om i världen har nu vaccinerat sig mot covid-19, utan dokumentering av allvarliga och kvarstående biverkningar.

Under tiden drabbas tusentals barn av så pass svår covid-19 att de måste läggas in, eller till och med dör. Det är en situation som i stor utsträckning skulle kunnat stävjas med vaccinering.

Eller för att citera slutsatsen i den nyligen publicerade artikeln i New England Journal of Medicine: ”Vaccinering reducerade risken för sjukhusinläggning i covid-19 bland 5 till 11-åringar med två tredjedelar under omikronperioden, och de flesta barn som blev kritiskt sjuka i covid-19 var ovaccinerade.”

Detta kan omöjligen tolkas som att ”den medicinska nyttan är liten för barn som är 5–11 år”.

Det är anmärkningsvärt att svensken i så stor omfattning hindras från att själv välja om och hur hen vill skydda sig mot covid-19.

Hur kan detta kallas ”frivillighet”? Hur kan det kallas ”personligt ansvar”?


För Vetenskapsforum Covid-19:
Anders Vahlne, professor emeritus och fd chefsöverläkare i klinisk virologi, Karolinska institutet
Anders Wahlin, professor emeritus i hematologi, Umeå universitet
Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar, Uppsala universitet
Claudia Hanson, professor i implementeringsvetenskap och perinatal epidemiologi, London School of Hygiene and Tropical Medicine
Emil J Bergholtz, professor i teoretisk fysik, Stockholms universitet
Fredrik Elgh, överläkare och professor i virologi, Umeå universitet
Gunnar Klein, läkare och professor i e-hälsa, Örebro universitet
Gunnar Steineck, senior professor i klinisk cancerepidemiologi, Göteborgs universitet
Jan Lötvall, professor i klinisk allergologi, Göteborgs universitet
Jana Bergholtz, fil dr och EUPATI Fellow, Göteborgs universitet
Johanna Höög, docent i cellbiologi, Göteborgs universitet
Jonas Frisén, professor i stamcellsforskning, Karolinska institutet
Leif Bjermer, professor i lungmedicin och allergologi, Lunds universitet
Lena Einhorn, med dr i virologi
Marie Marklund, senior lektor, Umeå universitet
Nele Brusselaers, docent i klinisk epidemiologi, Karolinska institutet
Ola Stenqvist, docent i anestesi- och intensivvård, Göteborgs universitet
Olle Isaksson, professor emeritus i endokrinologi, Göteborgs universitet
Sigurd Bergmann, professor emeritus i religionsvetenskap, Norwegian University of Science and Technology
Staffan Björck, docent i njurmedicin, medicinsk rådgivare vid Registercentrum, Västra Götaland
Stefan Hanson, infektionsläkare, fil dr i internationell hälsa
Stefan Marklund, professor i medicinsk biovetenskap, Umeå universitet
Sture Eriksson, docent i geriatrik, Umeå universitet
Thomas Sandström, professor i folkhälsa och klinisk medicin, Umeå universitet
Åke Gustafsson, med dr i virologi, tidigare chef för mikrobiologi och vårdhygien, Region Gävleborg och Region Uppsala
Åke Lundkvist, professor i virologi, Uppsala universitet
Åsa Wheelock, docent i experimentell lungmedicin, Karolinska institutet

CHATTA: Blåste vi av pandemin för tidigt?

Denna chatt är stängd.

  • Kristofer Forssblad-Olsson
    28 april 2022

    Nu avslutar vi chatten för den här gången. Tack alla ni som var med och tyckte till!

  • 28 april 2022

    Nej, pandemin är inte alls över! Att media slutat helt att rapportera om covid är också en orsak att folk anser pandemin som över.Snälla ni på aftonbladet,kan ni inte börja med rapporteringen igen om antal dödsfall per vecka? Vi är många som fortfarande vill veta. Folkhälsomyndighetens sida är så rörig och det är svårt att hitta info. Det har heller inte ens skrivits om att Nuvaxovid,det nya proteinbaserade vaccinet kommit till Sverige i mars!

    Helena
  • 28 april 2022

    Att det lades in x antal barn med covid i vintras är tämligen intetsägande då var och varannan under en period hade smittan. Det intressanta är ju om det var många fler barn inlagda än vad det brukar vara vid den tiden på året. Enligt en barnläkare jag pratat med så var majoriteten av barnen inlagda av andra orsaker. Covid var ett bifynd vid screening i samband med inläggning.Att risken för inläggning minskar med två tredjedelar vid vaccination kan låta mycket men om risken för att bli inlagd är minimal redan från början så har det en marginell effekt i verkligheten.

    X
  • 28 april 2022

    Mutationerna av Corna blir mindre dödliga för friska människor. Vad vet Kina om viruset som inte vi vet? Varför stänger de ner? Kan det vara något som de har forskat fram och upptäckt?

    Robert
  • 28 april 2022

    Alla coronaivrare som skriker om restriktioner och testning: ni har fel! pandemin är över. MEN det betyder inte att viruset är borta, det kommer leva med oss under låååång tid. Men varje mutation blir mildare, så länge sjukhusinläggningarna är låga spelar det ingen roll att folk blir sjuka. Folk blir sjuka av 1000 andra saker oxå. Lev nu och släpp paniken!

    Åke


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.