Kom till oss och se hur kycklingar föds upp

Replik från sju lantbrukare om svensk djuruppfödning

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-11-16

Vi hoppas att Jytte Guteland och Sofia Skönnbrink lämnar sina skrivbord och besöker något av våra lantbruk. Ni är välkomna att se hur svenska kycklingar föds upp i Sverige i dag. Replik från sju lantbrukare.

REPLIK. Socialdemokraterna Jytte Guteland och Sofia Skönnbrinks debattartikel skapar en stor trötthet, men mest ilska hos många lantbrukare.

Att politiker drar slutsatser kring hur svenska djur och kycklingar föds upp från en artikel som bygger på bilder från aktivister vid ett polisanmält intrång är häpnadsväckande.

Bilder är tagna i en avdelning där det fanns sjuka djur och representerar inte på något sätt hur det ser ut i en vanlig svensk kycklingflock. Flocken hade en bakteriell diagnos och veterinär var inkopplad.

Djur som lider eller är sjuka plockas bort, men tyvärr blir våra djur sjuka ibland och ingen beklagar det mer än vi lantbrukare. Förutom att djuren inte mår bra så förlorar vi viktiga intäkter.

Guteland och Skönnbrinks krav på systemförändringar visar återigen på okunskap.

Sverige har en av världens tuffaste djurskyddslagstiftningar och kontrollprogram som omfattar djuromsorgen vilket kontrolleras och rapporteras.

Vi bönder lever och brukar våra gårdar i generationer.

Det är en självklarhet att föda upp robusta djur, minska vårt klimatavtryck på planeten samtidigt som vi ska mätta så många som möjligt i Sverige, oavsett klass.

I oroliga tider är det än viktigare att öka vår självförsörjning av mat. På drygt tio år har vi minskat klimatavtrycket med med nästan 20 procent tack vare ett avelsarbete som tar mer hänsyn till bättre djurvälfärd och djurhälsa.

Majoriteten har till exempel gått över till grön el och allt fler installerar vind- och solkraft, men djurvälfärd och hållbarhetsarbete kostar pengar. Därför är den svenska kycklingen lite dyrare än den importerade.

För att kunna fortsätta producera mat så behöver vi politikernas stöd, annars riskerar svensk landsbygd att stängas ner. Oss veterligen har Guteland och Skönnbrink inte varit ute på våra kycklinggårdar.

Vi hoppas att ni lämnar era skrivbord och besöker något av våra lantbruk. Ni är välkomna att se hur svenska kycklingar föds upp i Sverige i dag.


Jenny Andersson, lantbrukare från Bankeberg i Småland och ordförande för branschorganisationen Svensk fågel
Anna Kihlén, lantbrukare från Ängelholm
Olof Dahlqvist, lantbrukare från Fågelmara
Frida Ottersten, lantbrukare från Vinninga
Marlene Windahl, lantbrukare från Ärla
Per Watz, lantbrukare från Kvicksund
Ulrik Helgstrand, lantbrukare från Ålberga


Fotnot: 200 sekunders programledare Robert Aschberg har tagit del av kritiken från Svensk fågel och bemöter den här.


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln