Just nu pågår ett krig mot kvinnors kroppar

MP: Vi tar fajten mot klimatförnekare, antifeminister och rasister

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vi ska hedra 100 år av kvinnlig rösträtt genom att stå upp för samma värden som kvinnorättskämparna genom seklet har stått upp för. Därför kommer vi gröna feminister fortsätta driva på för jämlikhet och kvinnors rättigheter, skriver Alice Bah Kuhnke, Åsa Lindhagen och Amanda Lind (MP).
Foto: TT
Vi ska hedra 100 år av kvinnlig rösträtt genom att stå upp för samma värden som kvinnorättskämparna genom seklet har stått upp för. Därför kommer vi gröna feminister fortsätta driva på för jämlikhet och kvinnors rättigheter, skriver Alice Bah Kuhnke, Åsa Lindhagen och Amanda Lind (MP).

DEBATT. I dag, på 100-årsdagen för kvinnlig rösträtt, påminns vi om att rättigheter aldrig är självklara. De är resultatet av hårt arbete och kamp, de är något vi aldrig får ta för givet eller sluta kämpa för.

Vi har kvinnor som Stéenhoff, Whitlock och Wägner att tacka för att kvinnor till slut tilläts delta i demokratiska beslut och kunde röstas in i Sveriges riksdag.

Detta anses i dag förstås som självklarheter, men länge uppfattades det skrämmande och radikalt att kvinnor och män skulle ha rätt att rösta på lika villkor. Enligt många var det att låta jämställdheten gå för långt. Här gjorde Landsföreningen för kvinnans politiska rösträtt och flera andra rösträttsaktörer avgörande insatser med att bilda opinion och stå upp för kvinnors rättigheter trots att motståndet ibland måste ha känts omöjligt att överbrygga.

Kvinnokampen har fortsatt under hela seklet och behöver fortsätta med kraft in i framtiden.

Vi lever i tider när kvinnors rättigheter är under hot. Hundra år efter rösträttens införande har vi fortfarande krafter som tycker att jämställdheten har gått för långt, att feminism är extremt och att kvinnors rätt att bestämma över sina egna liv och egna kroppar ska begränsas.

Polen och Ungern driver på i EU för att jämställdheten ska backa. Alabamas politiker har precis beslutat om ett nästintill totalt förbud mot abort och fler amerikanska delstater är på gång.

I Sverige vill Sverigedemokraterna sänka den fria abortgränsen till graviditetsvecka tolv trots att lagen om fri aborträtt till och med vecka 18 gällt sedan 1975.

Och Kristdemokraterna med Ebba Busch Thor i spetsen har varit obehagligt vaga gällande den svenska aborträtten samtidigt som deras EU-parlamentariker Lars Adaktusson återkommande röstar emot kvinnors aborträtt i EU-parlamentet. Inte ens ett fördömande av Paraguay för att de vägrat en våldtagen tioårig flicka abort vill Adaktusson ställa sig bakom. Det är skrämmande.

Samtidigt som det avslöjades att kristdemokraternas EU-parlamentariker konsekvent röstat mot abort, framförde deras partiledare att svenska barnmorskor ska kunna vägra utföra abort.

Nej, Busch Thor, detta är inte feminism, inte ens om den paketeras om som ny och borgerlig. I stället är det att i praktiken ta steg för att inskränka kvinnors rätt att bestämma över sin egen kropp.

Här finns inte utrymme för att vara otydlig. Vi måste vara glasklara med att kvinnors rättigheter gäller, inklusive kvinnors rätt att bestämma över sin egen kropp. Och kampen för jämställdhet måste fortsätta. Detta är inte tider att vara passiv, att stillatigande stå bredvid när starka krafter hotar kvinnors rättigheter. För jämställdheten ska framåt, inte bakåt.

På samma gång som kvinnors rättigheter hotas ser vi en utveckling där demokratin i många delar av världen är på tillbakagång. Det fria ordet är i flera länder satt under press. Vi har människor som utifrån hudfärg, gudstro, kön eller namn blir utsatta för hot, hat, diskriminering och våld.

När kvinnor fick rösträtt var det en stor vinst inte bara för kvinnor, utan också för demokratin. Att vi nu 100 år senare fortfarande måste försvara grundläggande demokratiska rättigheter, måste tas på allvar.

Vi är inte längre i ett skede där vi känner högernationalistiska vindar brisar i nacken. Vi har kommit till en punkt där vi står mitt uppe i en levande orkan av rasistiska och populistiska vindar som de facto hotar själva grundvalarna till vår demokrati. Vi kan inte bara vänta in och se på. Vi måste agera, här och nu.

Vi ska hedra 100 år av kvinnlig rösträtt genom att stå upp för samma värden som kvinnorättskämparna genom seklet har stått upp för. Därför kommer vi gröna feminister fortsätta driva på för jämlikhet och kvinnors rättigheter:

  • Stå upp för att alla EU-länder ska respektera demokratiska principer. De som exempelvis inte har en fungerande rättsstat, press- och organisationsfrihet ska få kännbara sanktioner, till exempel indraget stöd. EU:s pengar ska inte gå till att kränka mänskliga rättigheter.  

  • Driva på för att EU ska bekämpa människohandel och trafficking, exempelvis genom att bättre utbilda polis, tulltjänstemän och skolpersonal att identifiera offer för människohandel. Kvinnor och barn är inte till salu.

  • Jobba för en metoo-lag i hela EU och för att mäns våld mot kvinnor ska upphöra. Tystnadskulturen måste brytas och alla arbetsplatser och skolor ska arbeta aktivt mot sexuella trakasserier och övergrepp. Vi vill även utarbeta en europeisk strategi mot våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck.

Vi gröna är ett feministiskt parti och har varit det sedan vi startade för snart 40 år sedan. När det pågår ett krig mot kvinnors kroppar, demokratiska grundprinciper och mänskliga rättigheter står vi inte bredvid och tittar på. Vi tar fajten mot klimatförnekare, antifeminister och rasister. I Sverige ansvarar vi gröna för regeringens jämställdhets- och demokratipolitik. Nu behöver vi mer grön, feministisk politik i Europaparlamentet.

Vi kommer aldrig att sluta kämpa. För jämställdheten ska framåt – inte bakåt.  


Alice Bah Kuhnke, toppkandidat till EU-parlamentet (MP)
Åsa Lindhagen, jämställdhetsminister (MP)
Amanda Lind, kultur- och demokratiminister (MP)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:

LÄS VIDARE