Löfven, skydda inte journalistmördarna

Debattörerna: Sätt internpolitiska intressen åt sidan och ta avstånd från korrupta Malta

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-12-19

Vi kräver nu att Stefan Löfven tar avstånd från de ofattbara rättsstatskränkningar som framkommit hos Löfvens partikamrater i den socialdemokratiska regeringen på Malta, skriver  Abir Al-Sahlani (C) Karin Karlsbro (L) och Fredrick Federley (C).

DEBATT. I oktober 2017 mördades Daphne Caruana Galizia av en bilbomb utanför sitt hus. Hon var en journalist som grävde djupt i den utbredda korruptionen på det socialdemokratiskt styrda Malta. Tidigt i förundersökningen framkom obekväma uppgifter om politisk inblandning i mordet.

I dag röstar Europaparlamentet för en resolution som fördömer händelsen på Malta. Men också Sverige måste fördöma händelserna på Malta. Vi kräver nu att Stefan Löfven vågar kritisera sitt maltesiska systerparti och tar avstånd från de ofattbara rättsstatskränkningar som framkommit hos den socialdemokratiska regeringen på Malta. 

Premiärminister på Malta, socialdemokratiske Joseph Muscat, har sagt att han kommer att lämna sin post, men först i januari. Det har även aviserats att det maltesiska parlamentet ska upplösas. Att utvecklingen har att göra med den pågående mordutredningen är ingen vild gissning.

Det som framkommit är nämligen att högsta politiska ort, flera ur Muscats närmaste stab och kanske till och med han själv, har direkta kopplingar till Caruana Galizias död.

Att denna sorts rättskränkningar sker i en medlemsstat i EU år 2019 är fruktansvärt. Än mer upprörande är dock hur de politiska kopplingarna till mordet under hela förloppet har sopats under mattan.

I EU:s ministerråd, där medlemsstaterna möts, har locket sedan länge legat på och inte ett ljud har hörts. Från svenska socialdemokraterna är det dödstyst.

Den socialdemokratiska partigruppen i Europaparlamentet har kategoriskt försökt stoppa allt som skett i mordets kölvatten. De har försökt stoppa både fördömanden av vad som hänt och delegationsresor som Europaparlamentet har genomfört för att undersöka saken vidare.

Det hävdas att anklagelserna endast rör sig om ”lösa rykten”. I verkligheten handlar det om en sak allena – man håller socialdemokraterna i Malta om ryggen. För även om Joseph Muscat avgår är misstanken om korruption precis lika utbredd bland hans partivänner.

Det går inte att trovärdigt kritisera Ungern och Polen om man ser mellan fingrarna på detta. Rättsstatens principer måste respekteras, oavsett var den bryts. 

Vi kräver nu att Sverige agerar. Stefan Löfven måste sätta sina internpolitiska intressen åt sidan och tydligt tar avstånd från den chockerande utvecklingen i det korrupta Malta, och även från det nedtystande beteendet i ministerrådet och Europaparlamentet. 

Det här är ingen lek. EU:s legitimitet är i ordentlig fara om unionen inte agerar med kraft mot en regering som misstänks ha kopplingar till ett mord och där rättsstatens principer riskerar att sättas på undantag. EU kan inte slå sig för bröstet rörande värderingar för att sedan gömma sig när våra grundvalar skakas.


Abir Al-Sahlani, Europaparlamentariker (C)
Karin Karlsbro, Europaparlamentariker (L)
Fredrick Federley, Europaparlamentariker (C)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.