Gå inte på ryktet – vi ska inte in i Nato

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2016-04-11 | Publicerad 2016-04-08

Försvarsministern: Värdlandsavtalet ger ingen rätt att placera kärnvapen på svensk mark

Positionen i förhållande till Nato är tydlig: Samarbete ja! Medlemskap nej!, skriver debattören.

DEBATT. Sverige och Finlands militär samarbete fördjupas. Vi utgår från en gemensam säkerhetspolitisk plattform av militär alliansfrihet. Det är en viktig grundposition för samarbetet.

När jag för en tid sedan besökte Finland fick jag följande fråga av både partivänner och på en presskonferens: Håller Sverige på att förbereda sig för att gå med i Nato? Mitt självklara svar på frågan var NEJ! Jag har också vid tidigare besök i Finland fått denna fråga och undrar varför den återkommande ställs.

Efter samtal med personer i landet så får jag bilden av att detta är rykten och spekulationer som sprids av olika forskare och politiker på högerkanten som önsketänker men också använder felinformationen som politisk hävstång. Man vill helt enkelt skapa osäkerhet om den svenska linjen.

Borgerligheten i Sverige driver frågan om att vi ska ansluta oss till Nato. Jag får också ibland höra att det pågår en process för ett Nato-medlemskap i Finland. Det är analyser som ofta kommer ur borgerliga politikers mun. Man hänvisar till den finska så kallade Nato-utredningen. Men efter samtal med en rad finska företrädare i flera partier och ansvarsfulla positioner så ser jag inte någon seriös eller allvarligt menad process som skulle leda till Nato-medlemskap i Finland.

Däremot så används hotet om att Sverige är på väg att svänga som ett bränsle i debatten av ett antal personer som vill ansluta Finland till Nato. Självfallet blir det ett problem för dem när den finske och svenske statsministern tydligt båda markerar regeringarnas linje om att Nato-anslutning inte är aktuell.

Nato-utredningen i Finland är inte den första i sitt slag. Utredningar har gjorts tidigare med resultatet att den militära alliansfriheten ligger fast. Jag har själv mött representanter för denna utredning och på tydlig fråga svarat att det varken i den svenska regeringen eller i socialdemokratin pågår någon process för ett Nato-medlemskap. Det är viktigt att Sverige och Finland som militärt alliansfria länder har samma position i internationella sammanhang. Vi är båda med i Nato:s partnerskap. Finland har ett värdlandsavtal med Nato. Sveriges regering har nu lagt en proposition om detta till riksdagen. I såväl försvarsberedningen som avslutades i maj 2014 som i riksdagsbeslut i juni 2015 markeras en bred enighet om att Sverige ska gå vidare i denna process.

Att inte göra det skulle självfallet leda till att försvarsöverenskommelsen bryter samman med efterföljande svåra politiska konsekvenser.

Det finns inget i detta avtal som tvingar någon till något. Den finske presidenten har tydligt uttalat:

”Avtalet förpliktar ingendera parten att ge eller ta emot hjälp och trupper.” Den svenska regeringens uppfattning är densamma. Allt som sker på vårt territorium kräver en svensk inbjudan och ett regeringsbeslut. Inget i avtalet sätter svensk lagstiftning eller överhöghet ur spel.

I förslaget till riksdagen klargörs den svenska suveräniteten och den militära alliansfriheten utgör grunden för vårt lands position. Det klargörs också att avtalet inte ger någon som helst rätt att placera kärnvapen på svensk mark. Något sådant samband föreligger inte.

Den svenska linjen innebär nu en satsning på förhöjd militär förmåga i kombination med fördjupade samarbeten med andra länder och organisationer. Längst går samarbetet med Finland där vi utan förhandsförpliktelser även förbereder för ageranden bortom fredstida förhållanden. Genom denna strategi bidrar vi på bästa sätt till stabilitet i vår del av Europa och där målsättningen är att undvika kriser och konflikter.

Positionen i förhållande till Nato är tydlig och respekterad: Samarbete ja! Medlemskap nej!

Peter Hultqvist, försvarsminister (S)

Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ Debatt på Facebook!

Följ ämnen i artikeln