Debatt

Skrämselpropaganda från S om Akademiska

Replik från styret i Region Uppsala om privatiseringar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

S tror att upphandling alltid försämrar och att vård i offentlig regi alltid är bättre. Men med rätt förutsättningar kan andra vårdgivare stärka Akademiska sjukhuset och öka valfriheten, skriver det blågröna styret i Region Uppsala.
S tror att upphandling alltid försämrar och att vård i offentlig regi alltid är bättre. Men med rätt förutsättningar kan andra vårdgivare stärka Akademiska sjukhuset och öka valfriheten, skriver det blågröna styret i Region Uppsala.

DEBATT

REPLIK UPPSALA. S-kvinnor i Uppsala län skriver att upphandling av vissa områden på Akademiska sjukhuset, som nu undersöks, är ett ”svek mot kvinnor” och urholkar sjukvården. Det stämmer inte.

Akademiska sjukhuset har länge haft högre kostnader än intäkter. För att få ekonomin i balans med bibehållen kvalitet måste vi vända på alla stenar. Hela sjukhusets uppdrag ses över och en del är att undersöka om något kan utföras mer effektivt någon annanstans.

Socialdemokraterna vet om detta och måste hantera samma verklighet. Deras budgetram för Akademiska är också identisk med vår.

I mars fick sjukhusledningen i uppdrag att undersöka områden som kan vara lämpliga för upphandling. Fyra områden rekommenderades, däribland gynekologi. Det innebär inte att all gynekologi eller hela sjukhuset övergår i annan regi.

S påstående om att vi sviker kvinnor är skrämselpropaganda. Det hela blir konstigt med tanke på att S själva upphandlat vårdverksamheter på flera håll.

Vi kan även upplysa om att S i Örebro vill upphandla förlossningsvården. Är det också ett ”svek mot kvinnor”? S retorik och politik går inte ihop.

Faktum är att Region Uppsala under vårt styre tilldelats uppdraget att få bedriva nationell högspecialiserad endometriosvård. Det är ett kvitto på den höga kompetens och forskning som finns och innebär att vi kan arbeta vidare med att utveckla vården ytterligare.

Upphandling innebär inte försämring av vård.

Det är vi själva som definierar uppdraget och ställer kraven i upphandlingen för de rutinmässiga ingreppen. Att kvaliteten bibehålls kommer att ingå i kraven, liksom deltagande i forskning, utveckling och utbildning. Flytt av vård till primärvården och andra aktörer förutsätter gott samarbete.

Om alla roller är tydliga så är patientnära vård inget som försämrar vården. Tvärtom så ökar det tillgängligheten ännu mer.

S tror att upphandling alltid försämrar och att vård i offentlig regi alltid är bättre. Men med rätt förutsättningar kan andra vårdgivare stärka Akademiska sjukhuset och öka valfriheten. Det viktiga är vårdens kvalitet, inte vem som utför den.


Malin Sjöberg Högrell, ordförande för Sjukhusstyrelsen i Region Uppsala och regionråd (L)
Mimmi Westerlund, vice ordförande Sjukhusstyrelsen (KD)
Cecilia Linder, ledamot Sjukhusstyrelsen (M)
Örjan Berglund, ledamot Sjukhusstyrelsen (C)
Fredrik Leijerstam, ledamot Sjukhusstyrelsen, (MP)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Uppsala

LÄS VIDARE

DEBATT Stoppa privatiseringen på Akademiska

ÄMNEN I ARTIKELN

Uppsala

S-kvinnor

Region Uppsala

Socialdemokraterna

Akademiska sjukhuset