Ändrad skolpeng slår hårt mot små friskolor

Replik från fristående skolor efter interna krav på Sabuni

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2020-12-18 | Publicerad 2020-12-17

Att ha regeringens utredning som utgångspunkt för att ändra systemet med skolpeng gör oss små friskolor djupt oroade, skriver Inger Persson.

Nyamko Sabuni, dina partikamrater och ledande skolpolitiker i de tre största städerna vill se att du gör upp med regeringen om skolpengen. Vi har förståelse för de tuffa villkor som gäller för vissa kommunala skolor i utsatta områden. Självklart ska ersättningen till skolor anpassas efter utmaningen som de skriver.

Men att ha regeringens utredning som utgångspunkt för en sådan diskussion gör oss små friskolor djupt oroade.

Björn Åstrands likvärdighetsutredning föreslår nämligen ingen förutsättningslös fördelning av skolpengen efter skolors utmaning. Utredningen föreslår att osthyveln ska fram för friskolor.

Man vill hyvla av friskolelevers skolpeng generellt till fördel för kommunerna.

Utredningens argument och beräkning för detta har också starkt ifrågasatts. Dels studerar de en tidsperiod som råkar passa just kommunerna. Dels har de missat räkna bland annat statsbidrag, vilket gör friskolor underkompenserade.

Att gå åt välfungerande och populära friskolor som ett sätt att åtgärda de kommunala skolornas problem är fel väg att gå. Vår bild är att regeringen av ideologiska skäl vill motarbeta de större friskolekoncernerna.

Men det är eleverna på de små friskolor som står först i kön att bli av med sin skola. Det är de som i värsta fall behöver gå till en skola de en gång aktivt valt bort när våra redan små marginaler blir till noll eller minus.

Redan i dag har friskolebranschen som helhet en marginal på 2–4 procent. Att som utredningen kräva att kommuner ska skära så mycket som 5–10 procent på friskolorna skulle bli ett stort slag mot valfriheten.

Hela fokuset på friskolefrågan är egentligt ganska absurd. Vi ser problem med på många ställen i skolan, och problemen är knappast mindre i kommuner med relativt få friskolor.

Vi bidrar gärna med att arbeta för en minskad segregation. Men offra oss då inte i en förhandling där regeringens verklighetsbeskrivning är utgångspunkten.


Inger Persson, Ordförande i PIK (Paraplyorganisation för fristående förskolor och skolor i Malmö)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.