Låt höjningen av taket i a-kassan vara kvar

TCO: Däremot bör lättnaderna för att få ersättning tas bort efter krisen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-08-26

Det tillfälligt höjda taket i a-kassan bör permanentas. Men TCO menar att lättnaderna som gjordes för medlemsvillkoret bör dras tillbaka. A-kassan är trots allt en försäkring, skriver Therese Svanström.

DEBATT. A-kassan är en omställningsförsäkring. Den ska garantera individens trygghet vid arbetslöshet så att hen kan ägna sin fulla kraft åt att hitta ett nytt jobb. I ett land som Sverige är det en självklarhet att det är så vi ska ha det.

Den som blir av med jobbet ska inte behöva sälja sin bostad eller bil under den korta tid som det tar att på nytt få en anställning. Samtidigt måste försäkringen utformas på ett sätt som främjar rörlighet på arbetsmarknaden och jobbyten.

I tider av ekonomisk nedgång och större arbetslöshet bidrar dessutom a-kassan till att konsumtionen i landet hålls uppe.

Taket i a-kassan, alltså nivån för den högsta ersättningen som går att få ut vid arbetslöshet, var innan det tillfälligt höjdes på grund av coronakrisen drygt 25 000 kronor i månaden. I en TCO-rapport från förra året visade vi att det endast är två av tio som vid den nivån får 80 procent av sin nuvarande lön i ersättning från a-kassan om de blir arbetslösa. I takt med att lönerna ökar och taket ligger fast, förstärks den utvecklingen varje år.

Det är därför TCO menar att taket måste höjas. En återgång till ett maxbelopp på 25 000 kronor skulle direkt missgynna de breda tjänstemannagrupperna på svensk arbetsmarknad.

Men a-kassan handlar inte bara om nivåer. Det handlar också om regelverket kring vad som krävs för att få ersättning. Regeringen införde flera tillfälliga förändringar under våren när ekonomin bromsade upp till följd av pandemins framfart i Sverige.

Medlemsvillkoret, det vill säga hur länge man ska ha varit medlem, ändrades genom att en månads medlemskap fick räknas som fyra. I praktiken innebar det att den som gick med i en a-kassa i samband med de tillfälliga reglerna kunde få ersättning redan efter tre månader i stället för tolv.

Det gjordes också en förändring av det så kallade arbetsvillkoret. I vanliga fall måste man ha arbetat ungefär halvtid i ett år för att ha rätt till ersättning. Med regeringens och samarbetspartiernas ändringar lättades de reglerna upp vilket även det ledde till att fler kunde få a-kassa.

Det gjordes även vissa förändringar i regelverket för företagare. De tillfälliga ändringarna löper ut vid årsskiftet.

TCO menar att lättnaderna som gjordes för medlemsvillkoret bör dras tillbaka. A-kassan är trots allt en försäkring och det är viktigt att upprätthålla dess legitimitet som just en försäkring där vissa villkor måste vara uppfyllda. Det personliga ansvaret för att ha ett försäkringsskydd är en nödvändig princip.

De övriga regeländringarna som gjorts bör förlängas, men de visar också att det finns problem med hur a-kassan är konstruerad. För vissa grupper är det väldigt svårt att nå de krav på arbetade timmar eller perioder som finns.

Där menar vi att förslagen i den stora a-kasseutredning som lämnades över till regeringen strax innan semester bör genomföras skyndsamt.

Det tillfälligt höjda taket i a-kassan bör permanentas. Att det behövde höjas berodde på just det faktum att de gamla nivåerna inte är tillräckliga 2020. Ett litet land som Sverige är beroende av att arbetsmarknaden präglas av en god omställningsförmåga. Arbetslöshetsförsäkringen är en viktig beståndsdel i det.

När pandemin är över kommer de gamla utmaningarna finnas kvar. Digitalisering, automatisering och klimatfrågan kräver att vi har förmågan att ställa om. I den omställningen är arbetstagarnas trygghet central. Det bör regeringen och samarbetspartierna ta med sig i budgetsamtalen de kommande veckorna.


Therese Svanström, ordförande TCO


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.