Ja, vi lyssnar – och slopar karensdagen

Regeringen & V: Ersätts med ett avdrag som minskar orättvisan vid sjukdom

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2017-05-11

Ulla Andersson (V) och Annika Strandhäll (S) skriver att man nu föreslår att karensdagen vid sjukdom ska slopas och ersättas med ett karensavdrag. ”För den som arbetar långa, oregelbundna arbetspass kan karensdagen bli många gånger mer ekonomiskt kännbar än för den som arbetar regelbundna och jämnstora arbetspass.”

DEBATT. Karensdagen ersätts med ett karensavdrag – för ökad jämlikhet och jämställdhet!

I tisdags skrev tre företrädare från LO-förbund bra och tydligt om varför det är hög tid att karensdagen avskaffas och ersätts med ett karensavdrag. Karensdagen slår orättvist och konsekvenserna kan bli olika för olika grupper på arbetsmarknaden.

För den som arbetar långa, oregelbundna arbetspass kan karensdagen bli många gånger mer ekonomiskt kännbar än för den som arbetar regelbundna och jämnstora arbetspass. En arbetssituation som gäller många kvinnodominerande yrken.

Regeringen och Vänsterpartiet har sett detta problem och därför lägger vi nu fram ett förslag om att ersätta karensdagen med ett karensavdrag. Det gör att självrisken blir jämn mellan olika grupper på arbetsmarknaden och att orättvisan försvinner.

Karensavdraget kommer fungera på så sätt att ett avdrag görs som motsvarar en femtedel av den sjuklön arbetstagaren kan få en genomsnittslig arbetsvecka. Den som arbetar kontorsarbetstid, med jämn fördelning av arbetstiden under veckan, kommer inte märka någon skillnad. Den som arbetar oregelbundet med olika långa arbetspass däremot, kommer få en mer rättvis självrisk med det nya karensavdraget.

För att få till ett karensavdrag som passar olika yrkesgrupper vill vi ge goda förutsättningar för fackförbund och arbetsgivare att komma överens om detaljerna kring karensavdraget i deras kollektivavtal.

Vi tror på den svenska modellen och parternas möjlighet att utveckla och anpassa avdraget vidare. Därför ska det nya karensavdraget enligt förslaget börja gälla 2019.

Nu börjar vi resan för att ersätta karensdagen med ett karensavdrag, för ökad jämlikhet och jämställdhet på arbetsmarknaden.


Annika Strandhäll, socialförsäkringsminister (S)
Ulla Andersson, ekonomiskpolitisk talesperson (V)


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.