Det går att ha valfrihet i skolan utan vinstjakt

Replik från S om det svenska skolsystemet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-01-26

Sverige är i dag det enda landet i världen som tillåter obegränsade vinstuttag i skattefinansierade skolor, men Sverige är knappast det enda landet i världen med valfrihet i skolan. Valfrihet inom skolan är inte beroende av vinstdrift. Replik från Gunilla Svantorp, S.

REPLIK. Svensk skola är i dag unik i världen med att tillåta obegränsade vinstuttag i skolan.

Att vilja ändra på det faktum att vinstdrivande skolkoncerner överkompenseras av skolpengen likställer Friskolornas riksförbund och Almega med att vara emot valfrihet. Det håller inte.

Det är uppenbart att debattörerna helt ignorerar problemen med marknadsskolan.

Vi socialdemokrater värnar valfriheten i skolan och vill se till att skolvalet sker på rättvisa villkor.

När friskolelobbyns aktörer nu försöker få den tunga kritik som lyfts fram mot marknadsskolan de senaste åren att handla om ett hot mot valfriheten är det viktigt att gå tillbaka till fakta.

Det är väl belagt att skolpengens utformning överkompenserar friskolor för ett ansvar de inte har och missgynnar kommunala skolor. Gång på gång har forskning visat hur dagens orättvisa kösystem begränsar valfriheten och bidrar till att öka segregation och samhällsklyftor.

Kombinationen av att friskolekoncerner överkompenseras av skolpengen och möjligheten att göra obegränsade vinstuttag har bidragit till att göra svensk skola till en guldgruva för vinstjägare.

Samtidigt ser vi att vinstjakten leder till sämre lärartäthet, lägre löner och glädjebetyg.

I stället för att se, erkänna och agera mot problemen med marknadsskolan, vill Friskolornas riksförbund och Almega bevara marknadsskolan precis som den är med förevändningen att valfriheten skulle vara hotad.

Men det stämmer inte. Sverige är i dag det enda landet i världen som tillåter obegränsade vinstuttag i skattefinansierade skolor, men Sverige är knappast det enda landet i världen med valfrihet i skolan.

Valfrihet inom skolan är inte beroende av vinstdrift.

För mig som socialdemokrat är det uppenbart att samhället måste återta kontrollen över skolans utveckling från marknaden.

Vi vill fortsatt ha friskolor och skolval, men samtidigt får det aldrig råda någon tvekan om att i svensk skola ska fokus vara på kunskap och bildning och inte vinstjakt.


Gunilla Svantorp, ordförande i riksdagens utbildningsutskott (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.