Klädföretag mörkar – våra barn blir sjuka

Debattören: Dags för företagen att öppet redovisa vad som är i barnens kläder och leksaker

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2017-12-10

Över 3 500 olika kemikalier kan förekomma i textiltillverkning, skriver debattören och hänvisar till forskning. Däremot finns lite information på plaggen – och det tar lång tid att få fram den från tillverkarna.

DEBATT. Att sätta farliga kemikalier och barn i samma mening är en kombination som får de flesta föräldrar att känna obehag. Men faktum är att barn dagligen utsätts för en mängd olika kemiska ämnen via barnkläder, barnfiltar och gosedjur. Vissa ofarliga, men en del skadliga för människa eller miljö.

Att vara en kemikaliesmart förälder i dag är svårt. Informationen om vilka kemikalier barnkläder och andra textilier innehåller är ofta dold eller svår att få tag i. Det vill vi ändra på.

Centerpartiet tycker att det måste det bli mycket lättare för konsumenter att få information om vilka kemikalier som barnkläder, eller för den delen andra textiler, som de köper innehåller. Om du i dag ställer en fråga i butiken om ett plagg innehåller farliga kemikalier, har de 45 dagar på sig att ta fram svaret.

Det är inte rimligt. Vi vill att du ska få veta vilka kemikalier klädesplagget innehåller direkt i butiken, utan att behöva vänta och utan att behöva fråga.

Därför vill vi att alla företag ska vara skyldiga att redovisa kemikalier direkt vid köptillfället, på samma sätt som det finns en innehållsförteckning på de livsmedel vi köper. Det ska gå att få reda på genom något så enkelt som en lapp i tröjan eller genom att scanna streckkoden med mobilen. Barn och vuxna ska inte behöva gå runt med kläder som kan ge upphov till cancer, allergier eller vara hormonstörande – utan att få en chans att veta om det.

Kläder är i direkt kontakt med barnets hud under lång tid vilket gör att vi kan påverkas extra mycket av de kemiska ämnena som finns i dem. Barn är också känsliga eftersom deras kroppar ännu inte är färdigutvecklade. Små barn utforskar dessutom sin omgivning genom att känna och smaka på saker och är därför mer utsatta.

Forskare har hittat över 3 500 olika kemikalier som kan förekomma vid textiltillverkning. Det kan vara kemikalier som använts vid framställningen, eller som tillsätts för att ge tyget vissa egenskaper, såsom en viss färg, flamskydd eller vatten- och smutsavvisning. Det roliga trycket på lillens t-shirt kan alltså ha sämre påverkan på barnet än vad många vet.

Vi konsumerar kläder och andra textilier i allt snabbare takt. Konsumtionen av nya textilier ökar i de nordiska länderna och väntas stiga från 350 000 ton i dag till hisnande 450 000 ton år 2020. Det är svindlande siffror. Det ställer krav på oss politiker att skapa förutsättningar för konsumenter att kunna göra smarta och hållbara val.

Centerpartiet tycker att konsumtionen och tillverkningen av kläder måste ändras i grunden. Vi vet att företag och konsumenter inte kan göra allt på egen hand. Politiken måste hjälpa till för att styra utvecklingen i en hållbar riktning.

Därför vill vi också att kontrollen av farliga kemikalier i kläder och andra varor ska skärpas. Även om vissa kemikalier är förbjudna så vet vi att de ibland ändå förekommer. Vi vill att Kemikalieinspektionen som kontrollerar att kläder och andra varor som säljs i Sverige ska få mer pengar att göra dessa kontroller. Då blir det svårare att fuska.

Centerpartiet vill även införa ett ansvar för producenterna att samla in de kläder och textilier som man satt ut på marknaden. Vi kan då öka insamlingen och återvinningen av kläder och undvika att undvika att kläder som kan återanvändas kastas i hushållssoporna.

Att välja hållbart måste bli en självklarhet som kan genomsyra modestilar för alla oavsett personlighet, yrke, kön, ålder och social tillhörighet. Barn kan inte själva välja vad de har på sig, tuggar på eller leker med, därför måste det bli enklare för föräldrar att göra kemikaliesmarta val.


Kristina Yngwe, miljöpolitisk talesperson och vice ordförande i miljö- och jordbruksutskottet (C)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– följ Aftonbladet Debatt på Facebook.