Är det Brexit-populism som gäller nu, Löfven?

Lööf och Federley: Dags att sluta tala med kluven tunga inför EU-valet

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Stefan Löfvens uttalanden kring Brexit skorrar falskt i ljuset av den märkliga kampanj som LO och ledande socialdemokrater startat inför Europavalet, skriver Annie Lööf och Fredrick Federley.
Foto: LOTTE FENVALL, TT (Montage)
Stefan Löfvens uttalanden kring Brexit skorrar falskt i ljuset av den märkliga kampanj som LO och ledande socialdemokrater startat inför Europavalet, skriver Annie Lööf och Fredrick Federley.

DEBATT

DEBATT. Brexit är på allas läppar. Trots att det bara återstår lite drygt en vecka tills uttåget ur EU är planerat svävar vi fortsatt i osäkerhet kring hur det rent praktiskt ska gå till.

En hård brexit riskerar, enligt Stockholms handelskammare, att kosta mer än 8 000 svenska jobb och vara en katastrof för Europa. Vi är många, både i Storbritannien och i Europa, som delar oron över det komplicerade läget.

Stefan Löfven har vid upprepade tillfällen uttryckt sin besvikelse över brexit. Han har påtalat hur det är en skilsmässa som han djupt beklagar. Samtidigt har Stefan Löfven vid upprepade tillfällen markerat mot populism och pratat om hur spridningen av falska nyheter kan skaka demokratin i grundvalarna.

Både dessa saker är förstås alldeles utmärkta, men skorrar falskt i ljuset av den märkliga kampanj som LO och ledande socialdemokrater startat inför Europavalet.

De har nämligen rakt av plankat Brexit-kampanjens slogan och gjort den till sin egen – ”Ta tillbaka kontrollen”, vilket är en exakt kopia av Brexit-rörelsens devis ”Take back control”.

I en valfilm målas en mörk bild av att makten över vardagen försvunnit iväg till EU. Och det påstås också att just Centerpartiet kommer ”att utnyttja alla möjligheter för att pressa tillbaka svenska arbetares löner och arbetsvillkor”. Helt utan belägg.

Detta är ren och skär vänsterpopulism paketerat med ett budskap som användes för att försätta Storbritannien i den mycket svåra situation de nu befinner sig i. Att det alltså är ett av Socialdemokraternas egna toppnamn i den kommande valrörelsen som går till val på detta sätt är minst sagt anmärkningsvärt.

De strömningar som i Storbritannien alltså ledde fram till ett beslut som Stefan Löfven själv djupt beklagar använder nu hans eget parti för att kampanja i Sverige. Vi frågar oss om Socialdemokraterna ställer sig bakom det budskap från brexit-kampanjen som LO och ledande socialdemokrater sprider?

Annars måste Socialdemokraterna sluta att tala med kluven tunga och stå upp inför väljarna för den politik som de vill se i Europa.

I dag när vi träffar liberaler från hela Europa inför det Europeiska rådets möte, kommer vi staka ut vägen framåt till EU-valet den 26 maj. Vilken väg Europa kommer att välja kommer betyda mycket.

Vill vi, likt många företrädare för brexit-lägret och nu uppenbarligen också LO, använda oss av populism och osanningar? Väljer vi ett budskap som främjar misstänksamhet och misstro? Eller tror vi på ett positivt budskap som visar hur vi kan få ett starkare men bättre EU som står upp för medmänsklighet och öppenhet?

För Centerpartiet är valet enkelt. Vi tänker försvara de värderingar som historiskt byggt Europa starkt. Vi kommer fortsätta visa hur en ansvarsfull liberalism tar Europa framåt.


Annie Lööf, partiledare Centerpartiet
Fredrick Federley, Europaparlamentariker


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs hela debatten här

Publicerad:

LÄS VIDARE