Ingen ska förbjudas från att be om hjälp

Replik från flera miljöpartister om tiggeriförbudet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2019-02-15 | Publicerad 2018-06-18

 Vi är inte för att människor ser sig tvingade till tiggeri, men till skillnad mot Moderaterna är vi solidariska med de som tigger, skriver flera miljöpartister.

REPLIK. För oss som miljöpartister är det självklart att invända mot förslaget om tiggeriförbud som förts fram av i synnerhet Moderaterna och SD. Människor ska inte behöva lämna sina familjer, barn och sitt land för att försörja sig på tiggeri. Vi är inte för att människor ser sig tvingade till tiggeri, men till skillnad mot Moderaterna är vi solidariska med de som tigger.

Vi har byggt vårt land på en värdegrund där vi hjälper dem i behov av stöd från samhället, istället för att skuldbelägga. Ett tiggeriförbud är inte förenligt med den värdegrunden.

Där de sju moderata kommunalråden i sin artikel pratar om effektivitet och oroar sig över effekterna för olika myndigheter, frågar vi oss vad effekterna blir för de individer som påverkas av beslutet. Att göra utsattheten mindre synlig gör inte att den försvinner. Risken är överhängande att fler tvingas in i människohandel och prostitution när de redan begränsade valmöjligheterna för människor i en utsatt position minskas ytterligare. Moderaterna är svaret skyldigt. Vad händer med de människor som berörs om vi inför ett förbud?

Moderaterna oroar sig över att tiggeriet ska flytta från en kommun till en annan om Eskilstuna lyckas genomföra den modell med tillståndsgivning för tiggeri som nu beslutats. Här är de något på spåret – utsattheten och tiggeriet försvinner inte för att det förbjuds. Vår slutsats av detta är istället att vi måste utöka samarbetet med hemländerna, minska den akuta nöden genom exempelvis härbärgesplatser och få människor från tiggeri till trygg försörjning.

Så minskar vi utsattheten, inte genom att låta lokala förbud följas upp av ett nationellt.

Miljöpartiets inriktning är därför både att minska utsattheten för de människor som vistas i Sverige och att bidra till att bygga upp sociala skyddsnät i hemländerna för att motverka utsattheten. Då hjälper vi människor bort från utsatthet och tiggeri på sikt. Moderaternas debattartikel verkar dock handla mer om att plocka poäng gentemot Socialdemokraterna än att vilja lösa samhällsproblem.


Åsa Lindhagen, socialborgarråd Stockholms stad (MP)
Ulf Kamne, kommunalråd Göteborgs stad (MP)
Karin Pleijel, kommunalråd Göteborgs stad (MP)
Rickard Malmström, kommunalråd Uppsala (MP)
Linda Eskilsson, kommunfullmäktigeledamot, ers. kommunstyrelsen, Uppsala (MP)
Anna Thunell, kommunalråd Västerås (MP)
Johannes Wretljung Persson, kommunalråd Västerås (MP)
Marcus Friberg, kommunalråd och gruppledare Helsingborg (MP)
Annika Román, kommunalråd och vice ordförande för kommunstyrelsen Helsingborg (MP)
Margareta Sylvan, språkrör Jönköping (MP)
Mats Weidman, språkrör Jönköping (MP)
Nils Seye Larsen, kommunalrådskandidat Umeå (MP)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Vilket parti tycker mest som du? Gör Aftonbladets valkompass här!

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här