Nej, du talar inte för alla ”oss invandrare”

Replik från CUF-medlemmar om kollektivisering

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det går alldeles utmärkt att argumentera för den lösning som nu blivit till utan att kollektivisera en hel grupp, skriver Dana Pourkomeylian och Jonatan Skagerberg.
Det går alldeles utmärkt att argumentera för den lösning som nu blivit till utan att kollektivisera en hel grupp, skriver Dana Pourkomeylian och Jonatan Skagerberg.

REPLIK. I sin debattartikel skriver Centerpartisten Mikael Trolin, kommunpolitiker för C Haninge, om hur den väg som Centerpartiet och Liberalerna valde i regeringsfrågan var en ”räddning” för ”alla oss med invandrarbakgrund”.

Han skriver även att det mittenalternativ som nu har blivit visar att Annie Lööf och Jan Björklund ”vågade stå upp för alla oss med invandrarbakgrund”, och att ”majoritet av de miljontals invånare med invandrarbakgrund nu drar en lättnadens suck”.

Det är otroligt beklämmande att en centerpartistisk förtroendevald väljer kollektivisering framför saklig argumentation. ”Oss invandrare” är en anti-liberal utgångspunkt. Den liberala idén är att ställa individen i centrum och inte kollektivisera utifrån exempelvis kön, hudfärg eller religion.

I såväl Centerpartiet som Liberalerna finns det flertalet medlemmar och förtroendevalda med invandrarbakgrund som var beredda att släppa fram Ulf Kristersson och argumenterade respektfullt och sakligt för sin sak.

De skulle inte anse sig företrädda av Mikael Trolin, eller hans åsikt om att mittenkonstellationen bäst företräder deras vilja och intressen – bara för att de likt honom också har invandrarbakgrund.

Det går alldeles utmärkt att argumentera för den lösning som nu blivit till utan att kollektivisera en hel grupp och dessutom använda sig av det illa valda orden ”räddning”. Räddning från vadå, Kristersson och Åkesson?

Hade man använt samma ordval om exempelvis kvinnor hade det blivit ramaskri. Att kvinnor inte är infantila aktörer som behöver räddas från varken högern eller vänstern - utan fullt kapabla till att göra sina egna politiska ställningstaganden – är vedertaget. Men tydligen gäller inte samma retorik ”oss invandrare”.

Invandrare är varken slagträ eller verktyg i debatten. De är individer med lika brett åsiktsspann som gruppen män, kvinnor, kristna och så vidare. De röstar på allt från Sverigedemokraterna till Vänsterpartiet.

Gillar man inte det så får man vässa sina argument, inte minst om man tillhör ett liberalt parti. Att slå sig för bröstet och mena att man genom ett visst politiskt alternativ inte bara räddat en hel grupp men också talar för gruppen i fråga bekommer inte en liberal företrädare.

Det bekommer inte heller liberala kollegor att uppmuntra eller ansluta sig till sådan retorik.


Dana Pourkomeylian, distriktsordförande Centerpartiets Ungdomsförbund Västra Götaland
Jonatan Skagerberg, vice ordförande i Centerpartiets ungdomsförbund Västra Götaland

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

Publicerad:

LÄS VIDARE