Debatt

Naiv syn på fusk med coronastödet från M

Slutreplik från S om kontrollen av kristödet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Moderaterna försöker i sin replik påskina att de skulle varit först med att vilja täppa till de hålrum som kriminella kan utnyttja i pandemistöden. Sanningen är tyvärr det rakt motsatta. Slutreplik från Anna-Caren Sätherberg, Fredrik Lundh Sammeli och Åsa Westlund.
Moderaterna försöker i sin replik påskina att de skulle varit först med att vilja täppa till de hålrum som kriminella kan utnyttja i pandemistöden. Sanningen är tyvärr det rakt motsatta. Slutreplik från Anna-Caren Sätherberg, Fredrik Lundh Sammeli och Åsa Westlund.

DEBATT

SLUTREPLIK. Moderaterna har under lång tid propagerat för förslag som skulle göra det enkelt för oseriösa aktörer att fuska till sig stöd. Moderaternas naivitet i detta har förvånat oss.

Visst måste handläggningstiderna kortas, men att införa regler som gör att oseriösa aktörer kan försvinna med skattebetalarnas pengar är knappast seriöst. Inte ens om det kombineras med skärpta straff.

Redan vid krisens inledning tillsatte regeringen en fuskgeneral som på nära håll skulle följa upp de omfattande stöd till företag som införts under pandemin.

Under krisens gång har det arbetet gjort att vi succesivt kunnat täppa till luckor och brister i de system som snabbt var tvungna att komma på plats. Men det finns fortfarande mycket som kan förbättras, både för att öka effektiviteten och minska risken för felaktiga utbetalningar.

En viktig erfarenhet från de som arbetar med ekobrott är att om pengar väl betalas ut är det mycket svårt att i efterhand kräva dem tillbaka. Dessutom är det svårt att ställa någon ansvarig person till svars.

Eftersom risken att åka fast är liten är den presumtiva verkan av hårda straff låg. Därför är det så viktigt att kontrollera utbetalningar så att de är korrekta innan de görs.

De krisstöd som regeringen infört under pandemin har gjort stor skillnad. Nästan 600 000 personer har t ex kunnat vara korttidspermitterade under pandemin. Många företag har räddats av skatteanstånd, likviditetslån, omsättnings- och omställningsstöd. Men många har också tyvärr behövt vänta länge.

Vi har därför succesivt arbetat med att förbättra stöden och inte minst korta handläggningstiderna. Det har till slut gett resultat och nu sjunker handläggningstiden snabbt.

Moderaterna försöker i sin replik till oss påskina att de skulle varit först med att vilja täppa till de hålrum som kriminella kan utnyttja i pandemistöden. Sanningen är tyvärr det rakt motsatta.

De har själva drivit på för en systemförändring som skulle inneburit att oseriösa aktörer och rena kriminella enkelt kunnat tillskansa sig skattepengar, detta eftersom alla företag skulle få pengar de ansökt om utbetalda efter max fyra veckor.

Nu verkar det som att Moderaterna till slut lyssnat på alla de seriösa aktörer som kritiserat deras förslag. Det är bra. Stöden till de många seriösa företagare som finns i vårt land behövs, men vi politiker får inte heller vara så naiva att vi inte ser att de stöd vi inför kan utnyttjas av de som inte drar sig för att fuska till sig pengar på felaktigt sätt.


Anna-Caren Sätherberg, gruppledare och vice ordförande näringsutskottet (S)
Fredrik Lundh Sammeli, gruppledare och ordförande justitieutskottet (S)
Åsa Westlund, gruppledare och ordförande finansutskottet (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

ANNONS EXTERN LÄNK

Tror du att du haft Covid-19? Beställ antikroppstest enkelt här.

Werlabs

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Coronapandemin

LÄS VIDARE

DEBATT Vill ni göda organiserad brottslighet nu, M?

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Fredrik Lundh Sammeli

Socialdemokraterna

Moderaterna

Ekobrott