Kristersson, du måste utse en äldreminister

Debattören: Visa att du tar äldrefrågorna på allvar – och håller vad du lovar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-10-10

Ulf Kristenssons vallöfte får inte bli ännu ett singlande höstlöv. Han har lovat oss en renodlad äldreminister. Det är hög tid att äldrefrågorna tas på allvar, skriver Ann-Christin Lindbom.

DEBATT. Det finns alltid en risk att politiska löften singlar till marken som vissna höstlöv när en valrörelse väl är över.

Därför vill vi inför regeringsbildningen påminna Ulf Kristersson om att han lovat oss en renodlad äldreminister. Det är hög tid att äldrefrågorna tas på allvar!

Var femte invånare i Sverige är 65 år eller äldre. Och den åldersgruppen växer. Mest ökar antalet invånare som är 80 år eller mer.

Enligt Statistiska centralbyråns prognos kommer den gruppen att öka med 50 procent mellan 2019 och 2030.

Man behöver inte vara en Einstein för att räkna ut att det innebär ett ökat tryck på vård och omsorg och ett växande behov av lämpliga bostäder. Ändå sköts äldrefrågorna med vänster hand av en minister med andra tunga uppgifter.

På regeringens hemsida sägs socialminister Lena Hallengrens områden vara barnens rättigheter, folkhälsa och sjukvård, funktionshinder, socialtjänst inklusive äldreomsorg.

Observera att äldreomsorgen inte ens har en egen rubrik. Den är inkluderad i något annat. Ska det tolkas som bristande insikt, eller bara som en nonchalant attityd inför de äldres behov?

De mätningar av värderingar som forskarnätverket World values survey gör med jämna mellanrum är på en punkt föga rolig läsning för oss äldre.

Av de 120 länder som ingår ligger Sverige i det absoluta bottenskiktet när det gäller synen på personer över 70 år. Deras sociala status är med andra ord urusel i vårt land.

Det är nästan chockerande med tanke på att svenskarna är så toleranta i övrigt, menade Bi Puranen, generalsekreterare vid World Values Survey, när hon kommenterade saken i ”Konflikt” i P1 2020.

Då inställer sig frågan: Är det denna negativa syn på äldre som avspeglas i regeringens hantering av äldrefrågor? Och i det politiska ointresset i allmänhet?

Den valrörelse vi nyligen genomlidit hade inte mycket utrymme för äldrefrågor. I stället dominerade kravet på hårdare straff och bromsad invandring.

Det senare utan att det sades särskilt mycket om nysvenskarnas viktiga insats inom vård och omsorg.

Det är hög tid att satsa kvantitativt, men också kvalitativt. Det behövs till exempel en kompetenshöjning inom äldreomsorgen. Och som en pensionärsorganisation med sin grund i kristna värderingar vill att existentiella frågor får ett rimligt utrymme i utbildningen av personal.

Vi vet att många äldre brottas med sådana och efterlyser därför ett holistiskt perspektiv på äldreomsorgen.

För att möta den demografiska utvecklingen behövs en äldreminister på heltid.

Må Ulf Kristenssons vallöfte inte bli ännu ett singlande höstlöv.


Ann-Christin Lindbom, förbundsordförande Riksförbundet pensionärsgemenskap (RPG)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.