Varför ljuger ministern om satsningar i skolan?

S: Lotta Edholms budgetlögner fördjupar krisen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-05-21

Vi flera tillfällen har Lotta Edholm påstått att regeringen gjort den största satsningen som en regering levererat på skolan under 30 år. Hade Skolministern sagt det på ett prov hade hon fått betyget F i både matte och i historia, skriver Åsa Westlund, Socialdemokraterna.

DEBATT. Svensk skola står inför en kostnadskris och det är barnen som får betala priset. Men samtidigt som lärare och kommuner larmar om nedskärningar i skolan ägnar sig skolministern åt att fabricera skolsatsningar som inte finns.

Vi flera tillfällen har Lotta Edholm påstått att regeringen gjort den största satsningen som en regering levererat på skolan under 30 år. Hade Skolministern sagt det på ett prov hade hon fått betyget F i matte, historia och sanningsenlighet.

 

Vi bad Riksdagens utredningstjänst (RUT) om att ta fram en redovisning av hur anslagen till skolan, alltså anslagen till barn- och ungdomsutbildning, utvecklats i statens budget de senaste 20 åren.

Rapporten visar att högerregeringens budget för 2023 innebär en rejäl nedskärning på skolans finansiering. Anslagen till barn- och ungdomsutbildning minskar faktiskt med två miljarder kronor.

Lotta Edholms skolbudget innehåller därmed den största reala minskningen i anslagen till skolan sedan 2007, då Jan Björklund (L) var utbildningsminister.

 

Även om man bortser från faktorer så som inflation och kostnadsökningar är regeringens skolbudget historisk dålig: 300 miljoner kronor tillkommer anslagen sedan 2022. Det är en väldigt liten ökning om man jämför med tidigare S-budgetar under de två föregående mandatperioderna.

Men skolministern påstår ändå att denna pytteökning är en historisk satsning. Lotta Edholm hade fått underkänt både i matte och historia.

 

Skolan finansieras förutom av kommunalskatten och riktade statsbidrag också av generella statsbidrag från staten. Men inte heller den vägen har regeringen och SD kompenserat Sveriges skolor för kostnadskrisen.

Enligt RUT-rapporten ligger statens generella statsbidrag till kommunerna i praktiken på en oförändrad nivå, från 107 till 108 miljarder mellan 2022 och 2023. I reala termer innebär det en nedskärning på över 8 miljarder.

 

Samtidigt som elever nu riskerar att få en kraftigt försämrad utbildning har Sverige alltså en skolminister som frånsäger sig allt ansvar. Som kallar nedskärningar för satsningar och dessutom skjuter över ansvaret på enskilda kommuner.

Men varken lögner eller luftpengar kommer att rädda skolan från nedskärningar, nu krävs nationell samling och tydliga förutsättningar för kommunerna.

 

Vårt Sverige kan bättre. Vi socialdemokrater ser att Sverige tillsammans måste möta de utmaningar som krigsekonomin för med sig: stötta de hushåll som har det tuffast och se till att kostnadskrisen inte dränerar välfärden.

Elevers skolgång går inte i repris. Vi kräver därför att regeringen nu snabbt tar sitt ansvar för skolans finansiering och återkommer med besked innan midsommar om hur man ska täcka upp för kostnadskrisen. Annars kommer dessvärre lärare och annan personal sägas upp runt om i landet.

 

Att Sverige har en skolminister som fabricerar satsningar och skyller ifrån sig på andra är beklagligt i sig. Men det riktigt allvarliga är att det drabbar eleverna och deras skolgång.

Regeringens nedskärningar har bäddat för skolans kostnadskris och nu riskerar Lotta Edholms budgetlögner att fördjupa krisen ytterligare. För när Liberalerna hellre putsar sin självbild än ser verkligheten är det våra barn som får betala priset.


Åsa Westlund, utbildningspolitisk talesperson (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.