Fina ord – men hur håller ni löftet till barnmorskorna?

Vårdförbundet: Upp till bevis för alla Sveriges regioner

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2021-11-04

Nu bedyrar plötsligt region Stockholm att man ska arbeta för ”en barnmorska, en födande”. Det är modigt – men nu är det upp till bevis, hur ser regionens tidplan ut för att detta ska bli mer än en fin ambition? skriver Vårdförbundet.

DEBATT. Måttet är rågat för regionens barnmorskor som arbetar på Stockholms förlossningskliniker och på flera andra runt om i landet.

Ledande företrädare och politiker har konsekvent nekat till att patientsäkerheten är hotad och fortsatt i samma spår.

Nu bedyrar plötsligt region Stockholm att man ska arbeta för ”en barnmorska – en födande”. Precis som Vårdförbundet länge efterfrågat.

Det är modigt men nu är det upp till bevis, hur ser regionens tidplan ut för att detta ska bli mer än en fin ambition? Och hur ska dagens akuta arbetssituation lösas?

Barnmorskor säger upp sig och chefer frånsäger sin arbetsmiljöansvaret. Läget är allvarligt. Vi har från fackligt håll varnat för riskerna med att inte värdera erfarenhet och kompetens, att barnmorskorna inte orkar med den höga belastningen och att det ökar riskerna för de födande och barnen.

Region Stockholm har sedan tidigare lägre antal barnmorskor per 100 000 kvinnor i fertil ålder än riksgenomsnittet.

Nu har antalet anställda barnmorskor på kvinno- och förlossningsklinikerna i regionen minskat med 6,5 procent på ett år – trots att region Stockholm resursmässigt har bäst förutsättningar.

Det är med andra ord inte en dag för sent att regionen presenterar åtgärder.

I juli avled ett nyfött barn på Danderyds sjukhus när en planerad igångsättning blivit flyttad på grund av att avdelningen var fullbelagd.

Det pågår en intern utredning som får visa vad orsaken till denna tragiska händelse är, men oavsett så ska inte vården vara så underdimensionerad.

Det är det våra krav handlar om: Att både den födande kvinnan och barnet ska vara trygga och säkra i vår vård.

När vi inte mäktar med att ta det ansvar som vår legitimation och lagen kräver och de ansvariga inte vill ta till sig av vår kunskap finns ibland ingen annan utväg än att lämna.

Detta är dessvärre inte bara ett Stockholmsproblem, nära 18 procent av Sveriges barnmorskor har valt att lämna yrket helt och 19 av landets 21 regioner har brist på barnmorskor.

Region Stockholm har äntligen börjat agera och nu är det upp till de andra regionerna att vakna upp! Här är Vårdförbundets krav:

  • En barnmorska - en födande, inte 3-4 födande per barnmorska. Sju av tio barnmorskor (69 procent) vill jobba så, men få har möjlighet att göra det, visar en Novusundersökning.
    Region Stockholms löfte är modigt men nu är det upp till bevis, hur ser den konkreta planen ut för det ska bli mer än en fin ambition att hänvisa till?
  • Värderingen. Det akuta problemet i Stockholmsförlossningen är den stressiga arbetsmiljön med för få kollegor, och för att behålla och rekrytera fler barnmorskor måste regionen se över lönerna.
    För att nå samma nivå som andra akademiska yrken, med samma utbildningslängd och liknande svårighetsgrad, behöver livslönen höjas med minst 30 procent. Vilken region vågar satsa på förlossningsvården på riktigt, i kronor och ören?
  • Arbetets innehåll. Att många väljer att gå ner i deltid – trots att det ger sämre livslön och pension – är en signal om hur tufft arbetet är. Våra dagar kan inte bara bestå av förlossningsarbete, utan det måste skapas utrymme för teamträning, reflektion och kunskapsutveckling. Det finns inte på kartan idag, i ett läge där barnmorskor inte hinner äta lunch eller gå på toaletten.

Låt oss börja med detta så är vi i Vårdförbundet övertygade om att barnmorskor som lämnat kan tänka sig att återvända.

Det är ett fantastiskt yrke när förutsättningarna är rätt!


Emma Jonsson, leg. barnmorska och ordförande i Vårdförbundet avdelning Stockholm
Åsa Mörner, leg. barnmorska och förbundsstyrelseledamot i Vårdförbundet
Marie-Charlotte Nilsson, leg. barnmorska och förbundsstyrelseledamot i Vårdförbundet
Sineva Ribeiro, ordförande, Vårdförbundet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.