LO-rapport beviset: SVT drar åt vänster

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2016-09-09

Debattören: Granskningsnämnden fällde Rapport – men varför tog det 16 år?

Äntligen har Granskningsnämnden fällt ett vänsterinslag i SVT:s Rapport. Den okritiska återgivningen av LO:s rapport om de växande klyftorna mellan ”en VD i näringslivet” och ”en vuxen utan gymnasieutbildning”, skriver Fredrik Segerfeldt. Bilden är ett montage.

DEBATT ”Kom med några belägg då!””

Så brukar det låta från mina journalistvänner när jag klagar på att media – särskilt public service – är vänstervriden. Jag hänvisar då vanligtvis till professor Kent Asps uppgifter om att på SVT är Vänsterpartiet större än hela borgerligheten, varvid svaret blir att hans underlag är för litet, följt av ett ifrågasättande av att partisympatier får genomslag i bevakningen.

Och så är vi överens om att inte vara överens.

Faktum är att det är svårt att sätta fingret på en ideologisk slagsida som återfinns i ämnesval, vinklingar och tonfall. För samtidigt som borgerliga personer upplever den som öronbedövande är snedvridningen subtil. Lösningen på samhällsproblem är oftare ökade offentliga utgifter än minskade sådana, nya regleringar efterfrågas snarare än ifrågasätts och inkomstskillnader ska alltid minska.

Men nu har vi fått slagsidan beskriven, för äntligen har Granskningsnämnden fällt ett vänsterinslag i SVT:s Rapport. Den okritiska återgivningen av LO:s rapport om de växande klyftorna ansågs vara osaklig och det påpekades att reporterns ordval är mycket likt texten i LO:s pressmeddelande.

Alla som satt sig in i frågan vet att LO:s propaganda är trams.

Organisationen påstår sig undersöka inkomstklyftorna mellan ”en VD i näringslivet” och ”en vuxen utan gymnasieutbildning”.

Det är inte sant.

I stället handlar det om cheferna för landets femtio största företag, ett alldeles för smalt urval för att man ska kunna dra några slutsatser om löneskillnader mellan VD:ar och låginkomsttagare.

I Sverige finns det tiotusentals verkställande direktörer och medianlönen bland dessa är 80 000 kronor i månaden. Det är inte helt osannolikt att landets femtio bäst betalda ”vuxna utan gymnasieutbildning” tjänar mer än så.

Det är glädjande att Granskningsnämnden fäller Rapport. Frågan är bara varför det skulle ta 16 år för att så skulle ske?

Ty under så lång tid har LO:s rapport på samma tema publicerats och varje år har den fått stor och okritisk uppmärksamhet i media.

Det beror förmodligen på att den tilltalar journalisternas grundinställning i frågan. ”Det här ett problem som måste uppmärksammas”, tänker man och så struntar man i huvuduppdraget: att kritiskt granska.

När man verkar i sammanhang som präglas av konformitet är det ibland svårt att se utanför den egna bubblan. Uppfattningar och perspektiv som av andra kan ses som kontroversiella tas för givna.

Nu kan man dock hoppas på en skärpning och att LO:s osaklighet slutar att söka sig in i redaktionerna på public service-företagen.

Om inte annat har jag fått ett argument till i diskussionerna med mina journalistkompisar.

Fredrik Segerfeldt, liberal debattör

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.