Spelbolag bäddar för matchfixning

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2015-10-02

Björn Eriksson: Problemet kan bli ett lika stort hot mot idrotten som dopning

DEBATT. Manipulerade idrottstävlingar och matcher, matchfixning, är potentiellt ett minst lika stort hot mot idrotten som dopning. Idrottsrörelsen och polisen jobbar för att förhindra att det ökar i omfattning. Nu är det dags för de utländska spelbolagen, utan tillstånd att verka i Sverige, att visa att de också bryr sig på allvar.

För tio år sedan fanns det knappt några misstankar om matchfixning inom svensk idrott. Med smarta mobiler och surfplattor kombinerat med globalisering och en explosion av spelmarknaden har bilden förändrats. De senaste åren har antalet misstänkta matcher framför allt inom svensk fotboll ökat kraftigt. Kunskapen om hur matchfixning organiseras i Sverige har varit mycket begränsad. Därför är det glädjande att Brottsförebyggande rådet (Brå) i onsdags presenterade en rapport om problemet.

Brå målar upp en mörk bild där spelare, domare och ledare tvingas att gå kriminellas ärenden. Ingenting tyder på att matchfixning är särskilt utbrett i Sverige. Sedan 2012 har ett 40-tal matcher utretts av polisen, jämfört med de tusentals matcher i olika idrotter som har varit möjliga att satsa pengar på. Men en fixad match är en match för mycket när idrottens trovärdighet står på spel.

Rapporten visar att det är vanligare att initiativet tas utanför idrottsrörelsen än från spelarna eller domarna själva. Inte sällan från kriminella som även ägnar sig åt annan grov brottslighet, exempelvis vapen- och narkotikabrott.

Ofta binds en spelare upp av dessa matchfixarnätverk genom att han med hjälp av mutor lockas att manipulera enstaka händelser i matcher, till exempel genom att bli utvisad. Det utvecklas sedan till hot och våld och från enstaka händelser till att laget ska förlora hela matchen.

Svensk idrott beslutade i våras om ett gemensamt regelverk som bland annat innebär avstängning i högst 10 år men också en möjlighet till strafflindring för den som vittnar och lämnar betydande information. Det kallas kronvittne internationellt och det är så FIFA-skandalen kunnat rullas upp. Tillsammans med utbildning och tipskanal kan strafflindringen bidra till att bryta den tysthetskultur som tyvärr finns.

En av de åtgärder som Brå föreslår för att motverka fixade matcher är tämligen enkel att genomföra – ta bort vissa produkter från spelmarknaden. Svenska Spel har visat vägen och erbjuder inte spel på enstaka händelser som rött kort eller antal hörnor i fotbollsmatcher och inte heller spel på lägre serier. De flesta utländska spelbolagen släpar långt efter. Motargumentet är att det inte förekommer matchfixning på röda kort eller antal hörnor eftersom det är så lite pengar som satsas på de spelformerna.

Problemet är att det är en rekryteringsväg. Ett exempel är det så kallade Kristianstadfallet, där rättegång just nu pågår. Den som ger de kriminella sitt lillfinger i form av att ta ett rött kort riskerar att bli av med hela handen och mer därtill.

Utredningen ”Omreglering av spelmarknaden”, som regeringen tillsatte den 24 september, ska föreslå en ny reglering för den svenska spelmarknaden som utgår från ett licenssystem. Det är en utmärkt möjlighet för staten att sätta gränser för vad som är spelbart och på så sätt hjälpa idrottsrörelsen att motverka matchfixning och minska möjligheterna till intäkter för den organiserade brottsligheten. Idrotten vill sitta vid bordet när utredningsarbetet bedrivs.

I bästa fall är en ny spelreglering på plats i januari 2019. Så länge kan vi inte vänta. De spelbolag som argumenterat för en omreglering och säger sig vilja värna svensk idrott kan redan nu visa att de menar allvar genom att omgående ta bort spel på enstaka händelser och matcher i lägre serier från sitt utbud.

Björn Eriksson