Liberalerna piskar upp opportunistiskt hat

Replik från Sverigedemokraterna om kulturpolitik och public service

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2020-03-03 | Publicerad 2020-03-02

Ingen kulturpolitik är fri från värderingar, men man måste kunna skilja på politisk åskådning och politisk klåfingrighet, skriver Aron Emilsson.

REPLIK. Det hör till grunderna i politiken att ha en vision om samhället och få gehör för sina idéer. Det är vår ambition, förmodligen är det även Christer Nylanders partis målsättning med sin politik.

Ändå tycks Nylander ägna sig åt politiskt fulspel snarare än saklig debatt och diskussion om samhällets utveckling.

Vi delar Nylanders syn att ett fritt, rikt och öppet kulturliv är en faktor som bidrar till att utmana våra invanda tankar. Därför ser vi med stor oro på rådande januaripartiernas försök att tysta en rik debatt genom att ständigt urgröpa samhällets bildningsideal och sätta skräck i dem som söker andra perspektiv.

Liberalerna har ägnat sig åt att klistra på Sverigedemokraterna olika hemska epitet i stället för att ägna sig åt saklig debatt. I stället för samtal piskar man upp opportunistiskt hat och visar tydligt hur Liberalerna antigen är oförmögna eller ovilliga att diskutera riktiga lösningar på samhällets problem.  

När public servicebolagens vänsterslagsida leder till att man tappar förtroende bland befolkningen, lägger vi fram förslag för hur systemet kan stärkas med mekanismer så att public service både kan stärkas i saklighet och opartiskhet och oberoende från den som har makten för dagen.

När regeringen inför debattmuseer står vi upp för museernas klassiska bildningsfunktion. När regeringen förstatligar filmpolitiken säger vi ifrån, och driver för ett nytt moderniserat filmavtal.

Regeringen har i åratal försökt ta kontroll över landets intellektuella infrastruktur, Liberalerna var länge en del av motståndet men har nu fullständigt kapitulerat för socialdemokratin. En plats vid köttgrytorna lockade tydligen mer än intellektuell hederlighet.

Vi vill ha ett fritt, rikt, säkert, tryggt och öppet samhälle. Naturligtvis har vi kulturpolitiska mål som vi tror kan bidra till att trygga demokratiska fri- och rättigheter och samtidigt bidra till att stärka sammanhållning och gemenskap i vårt land.

Även Liberalerna har uttryckt sig positiva om till exempel en kulturell kanon i skolan. Styr det tanken, eller är det tvärtom ett bidrag till en ökad förståelse om vårt kollektiva minne? Jag är övertygad om det senare.

Ingen kulturpolitik är fri från värderingar, men man måste kunna skilja på politisk åskådning och politisk klåfingrighet. Därför kommer vi fortsätta stå upp för att skydda, bevara och utveckla den intellektuella infrastrukturen.


Aron Emilsson, kulturpolitisk talesperson för Sverigedemokraterna


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Texten är en replik. Läs hela debatten här

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.