Ni borde skämmas på klimatmötet, ministrar

Heléne Fritzon: När fossilhögern i Sverige nu ökar utsläppen står hoppet till EU

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-11-10

Den nya regeringen har presenterat en statsbudget som rekordsnabbt ökar utsläppen. Man kan faktiskt fråga sig vilken nytta regeringen egentligen gör på COP27. Nu måste EU visa på politiskt mod i stället, skriver Heléne Fritzon. Till höger statsminister Ulf Kristersson och miljö- klimatministern Romina Pourmokhtari.

DEBATT. När den nya regeringen sviker klimatet och bygger sin politik på SD:s klimatförnekare blir det naturligt att sätta hoppet till EU.

Nästa vecka åker jag till COP27 där jag vill att EU ska bära ledartröjan. EU måste gå före och jag kräver att EU kraftigt ökar sina klimatmål. Läget är akut - det är bråttom nu.

På klimattoppmötet COP27 pågår nu intensiva och ödesdigra förhandlingar. Hoppet om att nå 1,5 graders upphettning suddas långsamt ut i FN-rapport efter FN-rapport.

För många är detta på liv och död. Maldiverna riskerar bokstavligen försvinna och så sent som i höstas hamnade en tredjedel av Pakistan under vatten.

I glansen från världsledare, som Joe Biden och Rishi Sunak, solar sig statsminister Ulf Kristersson. Samtidigt presenterar hans finansminister Elisabeth Svantesson en statsbudget som rekordsnabbt ökar utsläppen.

De kanske tre viktigaste klimatåtgärderna som ger effekt före 2030, reduktionsplikten för biobränslen, satsningar på vindkraft och avskaffad klimatbilsbonus, är nu alla borta.

På förra klimattoppmötet, COP26, var Sverige bäst i klassen i det EU som var ledande och pådrivande i världen. När vi nu ökar våra utsläpp med 10 procent har vi ingen som helst trovärdighet när vi säger att andra borde göra mer. Man kan faktiskt fråga sig vilken nytta regeringen egentligen gör på COP27.

Ulf Kristersson borde skämmas.

När den nya regeringen sviker klimatet och bygger sin politik på SD:s klimatförnekare blir det naturligt att sätta hoppet till EU.

Från Bryssel har klimatpolitiken de senaste åren snabbt byggts ut med kraftigt höjda ambitioner och nya lagar som säkerställer ambitionerna i praktiken. I många fall har det varit Socialdemokrater som legat bakom denna offensiv som både skapar nya, gröna jobb och gör omställningen rättvis.

En bred majoritet i Europaparlamentet har röstat för att öka målen inför COP27. Nu är det ministerrådet som bromsar. Jag kräver därför att EU:s ministerråd lyssnar till parlamentet och visar på ledarskap genom att höja sina klimatmål.

De samlade klimatmålen från världens länder leder till cirka 2,7 graders upphettning i stället för 1,5 grader som är målet i Parisavtalet. Därför gjordes en pakt på förra klimattoppmötet att länderna åter skulle höja sina mål inför COP27. Tyvärr har bara 24 länder gjort detta.

Detta är inte bara beklagligt utan också märkligt. EU har redan tagit viktiga kliv framåt sedan förra klimattoppmötet.

Ett höjt mål om att öka EU:s kolsänka och därmed låta växande skog samla upp mer koldioxid är redan i praktiken klart.

Dessutom har den ryska invasionen av Ukraina inneburit nya EU-åtgärder för energieffektiviseringar och förnybara bränslen. Våra gamla mål är alltså inte längre aktuella.

Men EU:s ministerråd, där svenska regeringen ingår i nuvarande ordförandetrio, vågade inte ta steget. Vänta och se blev slutsatsen i rådet. Frågan om hur EU ska kunna vara pådrivande utan att själva göra sin hemläxa lämnas obesvarad.

Svenska miljö- klimatministern Romina Pourmokhtari verkar nöjd när hon försvarar uppgörelsen.

Det kanske inte är förvånande när två av tre regeringspartier konsekvent röstat emot alla väsentliga ambitionshöjningar för klimatet på EU-nivå. Samarbetsparten SD har dessutom i princip röstat nej till all EU-politik på klimatområdet.

Den nya högerkonservativa regeringen pratar om en effektiv klimatomställning. Det enda effektiva med fossilhögerns klimatpolitik är att den kommer att öka utsläppen rekordsnabbt.

Vi socialdemokrater kommer därför driva på arbetet, både i Sverige och i EU. Vi har som mål att EU ska bli världens första klimatneutrala kontinent.

Då måste EU visa på politiskt mod och öka våra klimatmål. Allt annat är skamligt. 


Heléne Fritzon, delegationsledare för Socialdemokraterna i Europaparlamentet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.