SD: Regeringen en del av svenska spelproblemet

Debattörerna: Dags att S städar framför egen dörr

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-02-14

Man borde ha identifierat otillåtna förfaranden vid marknadsföring av spel redan från start, för att undvika situationen vi nu hamnat i, skriver Jonas Andersson (SD), och Aron Emilsson (SD).

DEBATT. Sedan årsskiftet finns en ny lagstiftning på plats i Sverige gällande spel- och lotteripolitiken. Lagstiftningen innebär en stor förändring. Bland annat har ett licenssystem införts för aktörer på den svenska spelmarknaden för att möta den nya verklighet som råder – att spel inte bara äger rum fysiskt längre utan i stor grad över nätet också.

Ett av målen med den nya spelreformen är en hållbar spelmarknad, därför ser vi nu nya krav i lagstiftningen gällande måttlighet i marknadsföring av spel. Det är bra. Att från politiskt håll hantera spelfrågorna på ett varsamt sätt och med en god folkhälsa i fokus är viktigt. Förhoppningen är att den nya lagstiftningen ska leda till mer hållbarhet och måttlighet i spelandet.

Men redan en dryg månad efter införandet har en problembild uppkommit. Vi ser nu en ökning av aggressiv marknadsföring av spel via radio, TV och sociala medier – något som rimmar väldigt dåligt med kraven på måttlighet.

Som en reaktion på detta kommunicerade civilminister Ardalan Shekarabi i ett pressmeddelande, att han kallar till sig spelbranschens aktörer för att ge dem utrymme att förklara hur de ska leva upp till lagens krav om måttfullhet och en hållbar spelmarknad. Det är bra att civilministern reagerar men det går inte att undkomma att regeringen är en del av problemet.

Sverigedemokraterna är av åsikten att frågan borde ha hanterats på ett mer resolut sätt i samband med regeringens proposition förra året. Regeringens linje handlade om att domstolarna genom praxis skulle bestämma vad som betraktas som måttfull marknadsföring på spelområdet.

Vi menar istället att man borde identifierat otillåtna förfaranden vid marknadsföring redan från start i propositionen, för att undvika den prekära situation vi nu hamnat i.

Att vi var rätt ute stärks av det faktum att det bara tog en dryg månad, med regeringens nya lagstiftning, innan Shekarabi kallade till sig spelbranschen för att hantera problematiken kring den ökande aggressiva spelreklamen.

Problematiken späds på ytterligare eftersom Socialdemokraterna och regeringen helt saknar trovärdighet i frågan. Socialdemokraternas egna spelbolag, Kombispel, har sedan 2014 drivit över 8 000 personer till Kronofogden på grund av att de inte haft medel att betala för de lotter som de köpt.

Dessa tusentals tragiska öden har samtidigt varit en stor kassako för det socialdemokratiska partiet. Partiet har cyniskt tjänat hundratals miljoner kronor på försäljning av lotter på kredit med metoder som ofta haft offensiva inslag.

Sverigedemokraterna har, till skillnad från Socialdemokraterna och regeringen, länge förespråkat att inga undantag ska ges för licenshavare att erbjuda spel på kredit. Människor som lider av spelberoende ska inte riskera att hamna i än mer utsatta situationer än de redan befinner sig i. Det är en ansvarslös politik.

I dag finns det dessvärre ett undantag i lagstiftningen som tillåter spel på kredit om ett lotteri tillhandahålls för ett ”allmännyttigt ändamål”. Ett kryphål som möjliggör, för spelbolag som Socialdemokraternas, att sko sig på människor i särskilt utsatta situationer, det är något som vi aldrig kommer att acceptera. Så sent som förra året hade riksdagens partier möjlighet att rösta för att förbjuda spel på kredit – något som Sverigedemokraterna gjorde till skillnad från regeringspartierna.

Socialdemokraterna och regeringen är orsaken till den mycket cyniska politik vi ser idag. En politik som möjliggör för spelbolag, inklusive Socialdemokraternas egna, att göra stora vinster på människor som är skuldsatta och i många fall också i spelberoende. Denna cyniska hållning måste få ett stopp.

Det är dags att Socialdemokraterna och regeringen städar framför egen dörr och fullt tar sitt samhällsansvar när det kommer till spel- och lotteripolitiken, innan fler människor kommer till skada.


Jonas Andersson, ledamot i kulturutskottet (SD)
Aron Emilsson, kulturpolitisk talesperson (SD)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.