Mitt Malmö har blivit en krigsskådeplats

Torgny Jönsson: I stället för att ta tag i problemen, lägger politikerna skulden på varandra

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Situationen i Malmö är mer akut än någon vågar tillstå och därför krävs kortsiktiga och kraftfulla lösningar för att stoppa det som pågår – nu. Använd den lagstiftning som finns och vidta alla åtgärder som krävs, skriver Torgny Jönsson.
Foto: TT
Situationen i Malmö är mer akut än någon vågar tillstå och därför krävs kortsiktiga och kraftfulla lösningar för att stoppa det som pågår – nu. Använd den lagstiftning som finns och vidta alla åtgärder som krävs, skriver Torgny Jönsson.

DEBATT

DEBATT. Stadens puls följer polissirenernas högoktaniga ljudnivå. Dagliga detonationer håller staden i skräck och väcker nattligen tusentals av stadens invånare. Dödskjutningar är en del av vardagen och dess offer faller i glömska dagen därpå.

Tåg och bussar ställs in när en ensam gärningsman hotar att spränga Centralstationen.

Landets justitieminister tröstar den våldsutsatta staden med att man nu fördubblat antalet intagna till polisutbildningar. Varför talar han inte i termer av krigszon och diskuterar lösningar som undantagstillstånd?

Det har gått 35 år sedan den varma sommarnatten då vi satt vid statyn på Stortorget i Malmö och såg de första solstrålarna leta sig fram. Någon plockade fram gitarren och vårt skrålande till Kal P Dals Blåa skor ekade mellan väggarna.

Sommaren 2019 väcks innerstadens invånare av detonationer och mellan husväggar ekar ljudet från skottlossningar och polissirener. Staden som jag alltid älskat har förvandlats från ett paradis för de flesta till en krigsskådeplats för alla.

Det har snart gått en månad sedan jag slog mig ner och såg Mikael Wiehes senast föreställning. En kärleksförklaring till det Malmö som en gång var men inte längre finns kvar. En stad där man kunde röra sig fritt utan att riskera att bli rånad, knivhuggen eller beskjuten.

Ansträngningar görs för att upprätthålla bilden av Malmö som den växande framtidsstaden medan löpsedlarnas krigsrubriker talar ett annat språk. Situationen är katastrofal och i stället för att adressera problemen, väljer våra rikspolitiker att lägga skulden på varandra.

Vad är det som ni inte ser men som Malmös invånare genomlever dagligen? Har ni inte förstått allvaret och begripit att det krävs konkreta och fungerande åtgärder? Tror ni att Malmö kan vänta på att räddas av en grupp nyutexaminerade poliser? Läget i Malmö är långt värre än klimathotet då staden kommer gå under innan den ödeläggs av stigande havsvattennivåer.

Det är förbluffande när man lyssnar till de politiker och poliser som slår ifrån sig med argument om att vanligt folk inte drabbas och att våldsdåden endast är riktade mot andra kriminella.

Våldsutvecklingen i Malmö är potentiellt traumatiserande för alla Malmöbor. Ingen lämnas oberörd när fasader sprängs och glasrutor krossas. Jag talar med vänner som inte längre vågar röra sig fritt i Malmö efter mörkrets inbrott. Efter dödsskjutningar och restaurangsprängningar är minnet av Stortorget som en fredad plats ett minne blott.

Det som pågår i Malmö kommer aldrig avhjälpas med fler poliser, inte med strängare straff eller anonyma vittnen. Resurstilldelningen skulle sedan länge legat på de sociala myndigheterna som bär huvudansvaret för det som nu sker.

Med justitieministerns idé om att fler poliser och en försämrad rättssäkerhet är lösningen, tycks han kapitulera inför problemet och acceptera en accelererande våldsutveckling. En anmärkningsvärd väg vald av en socialdemokratisk minister som fallit till föga för populister med plakatjuridik främst på agendan.

Var finns de stora sociala reformer som krävs för att stoppa segregationen och hindra vårt land från att brytas isär?

Situationen i Malmö är mer akut än någon vågar tillstå och därför krävs kortsiktiga och kraftfulla lösningar för att stoppa det som pågår – nu. Använd den lagstiftning som finns och vidta alla de åtgärder som krävs för att nå en nolltolerans av dödligt våld och sprängdåd. Visa samma handlingskraft som i ett läge då nationen är hotad. Om utvecklingen tillåts fortgå och spridas är nationen hotad.

Jag har levt ett liv där jag på nära håll har sett och följt den utveckling vars resultat förkunnas på alla mediers löpsedlar och förstasidor. Jag kan mitt Malmö och vet vad jag talar om. Agera nu – i morgon är det försent.


Torgny Jönsson, debattör. Har kallats ”Maffians bankir” i medierna och avtjänat två längre fängelsestraff. i oktober 2018 frigavs han efter att ha suttit häktad i 19 månader.


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:

LÄS VIDARE