Tyvärr Federley, din politik är inte hållbar

Slutreplik från Malin Björk om EU:s framtida jordbrukspolitik

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Jag och Vänsterpartiet vill inte straffa eller detaljreglera Sveriges bönder. Vi vill helst se att Sverige själva bestämmer över jordbruket, och vi vill rädda kvar en jord att bruka för dem och för våra barn, skriver Malin Björk.
Foto: JESSICA SEGERBERG
Jag och Vänsterpartiet vill inte straffa eller detaljreglera Sveriges bönder. Vi vill helst se att Sverige själva bestämmer över jordbruket, och vi vill rädda kvar en jord att bruka för dem och för våra barn, skriver Malin Björk.

DEBATT

SLUTRPLIK. ”Om det inte är ett hållbart jordbruk så vet jag inte vilken måttstock Björk jobbar efter”, skriver EU-parlamentarikern Frederick Federley (C) i sitt debattsvar till mig, efter att ha hyllat den jordbrukspolitik som riskerar att röstas igenom i EU-parlamentet i nästa vecka.

Nej, det är inte ett hållbart jordbruk Federley beskriver, och jag kan tala om vilken måttstock jag jobbar efter:

Det är den måttstock som säger att vi måste få ned växthusgasutsläppen drastiskt de närmsta åren för att inte riskera galopperande klimatförändringar. Den måttstock som visar att vi måste få ett stopp för monokultur, insektsdöd och fågeldöd i jordbruket om vi inte ska stå inför en omfattande europeisk ekosystemkollaps.

Den måttstock som visar på att miljön och klimatet inte har råd med sju ytterligare bortslösade år på EU-jordbrukspolitikens område.

Nästa allvarliga missförstånd i Federleys debattsvar är hans påstående att ”Vänsterpartiet vill fortsätta ösa in pengar i åtgärder som inte fungerar”.

Det är just ösandet av pengar som vi i Vänsterpartiet framför allt vill sätta stopp för – genom att hindra den nuvarande villkorslösa penningrullningen från EU-kassan till europeiska storbönder, utan något tak på utbetalningarna och helt utan krav på tillräckliga miljö- och klimatåtgärder i utbyte.

2018 betalades ofattbara 600 miljarder kronor ut i jordbruksstöd från EU, mer än en tredjedel av unionens hela budget. Där, Fredrick Federley, kan vi prata om pengaösande!

Det förslag från de stora EU-partigrupperna som nu ligger på bordet innebär bara kosmetiska förändringar av den här politiken, och har redan dömts ut av europeiska miljö- och klimatorganisationer.

Jag och Vänsterpartiet vill inte straffa eller detaljreglera Sveriges bönder. Vi vill helst se att Sverige själva bestämmer över jordbruket, och vi vill rädda kvar en jord att bruka för dem och för våra barn.


Malin Björk, EU-parlamentariker, Vänsterpartiet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:

LÄS VIDARE