Årets högskoleprov ska visst genomföras

M, KD och L: Vi är överens – och kommer agera i riksdagen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-08-19

Vi kommer göra allt för att samla brett stöd i riksdagen för vår linje att genomföra högskoleprovet, så att fler unga kan förverkliga sina drömmar. Det är viktigt för deras skull – och för Sveriges framtid, skriver Kristina Axén Olin (M), Pia Steensland (KD) och Maria Nilsson (L).

DEBATT. Coronapandemin ska inte sätta stopp för ungas studier och framtidsdrömmar. Därför vill vi se till att höstens högskoleprov genomförs – och vi kommer agera i riksdagen.

Nyligen beslutade Universitets- och högskolerådet (UHR) att högskoleprovet ställs in. Många blev besvikna – och det med rätta. Högskoleprovet är en viktig väg in till universitet och högskola. För många är det också en andra chans.

Normalt kan minst en tredjedel av de sökande antas till en utbildning utifrån sitt resultat på högskoleprovet. För vissa utbildningar kan det till och med vara nödvändigt att göra högskoleprovet, som ett komplement till betygen, för en chans att bli antagen.

Att bli antagen till sin drömutbildning är för de flesta en milstolpe i livet. Alla timmar av plugg och slit ger äntligen resultat. Men det handlar också om framtiden: En utbildning på universitet eller högskola lägger grunden för hur arbetslivet kommer att se ut. Men när högskoleprovet ställs in, får framtidsplanerna vänta.

Samtidigt är det kanske viktigare i dag än på länge att människor – särskilt unga – får möjlighet att utbilda sig. I kölvattnet av coronapandemin kommer arbetsmarknaden med stor sannolikhet bara att bli tuffare. Branscher där många unga tidigare fick sitt första jobb, såsom handeln, hotell- och restaurangbranschen, har drabbats särskilt hårt.

Under våren anmälde sig drygt 70 000 personer till högskoleprovet på 120 orter. Åtta av tio anmälda var under 25 år. Vi vill att tusentals förhoppningsfulla elever och studenter även i år ska få en chans att komma vidare i sina studier. Högskoleprovet borde därför genomföras redan i höst.

Mot denna bakgrund har våra partier kallat till ett extrainsatt möte i riksdagens utbildningsutskott. Vi kommer vid mötet att väcka ett utskottsinitiativ, där vi uppmanar regeringen att vidta de åtgärder som är nödvändiga för att högskoleprovet ska kunna genomföras redan i höst. I vart fall bör den grupp som inte skrivit högskoleprovet tidigare få möjlighet att skriva provet för första gången.

Det här innebär att unga som aldrig skrivit provet åtminstone skulle få en chans att konkurrera om alla de utbildningsplatser som är vigda för just urval genom högskoleprovsresultat.

En viktig följdfråga är självklart hur högskoleprovet ska kunna genomföras under säkra former, givet den situation vi befinner oss med anledning av coronapandemin. Det gäller både för de som skriver och för de som övervakar provet.

Men om universitet och högskolor kan se till att den vanliga undervisningen är säker, borde social distans kunna hållas under några timmars prov. Det finns lösningar. Till exempel kan det handla om att boka extra lokaler och att rekrytera ny personal som inte tillhör någon  riskgrupp.

Vi kommer göra allt för att samla brett stöd i riksdagen för vår linje, så att fler unga kan förverkliga sina drömmar om att bli alltifrån förskollärare till civilingenjör. Det är viktigt för deras skull – och för Sveriges framtid.

Det räcker inte med att sätta sig på händerna i denna fråga. Genom konstruktiva lösningar borde högskoleprovet kunna genomföras. Regeringen och den ansvariga ministern Matilda Ernkrans (S) måste ta tag i situationen, och vi kommer driva på dem.


Kristina Axén Olin, utbildningspolitisk talesperson (M)
Pia Steensland, talesperson för forskning och högre utbildning (KD)
Maria Nilsson, talesperson för högre studier och forskning (L)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.