Sätt stopp för Sveriges vapenhandel med Israel

V: Regeringen måste reagera på hotet om annektering av Jordandalen

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Övergreppen mot de mänskliga rättigheterna har blivit allt grövre från Israels sida. Det är dags att världen samlar sig och säger ifrån, skriver Håkan Svenneling (V).
Foto: TT
Övergreppen mot de mänskliga rättigheterna har blivit allt grövre från Israels sida. Det är dags att världen samlar sig och säger ifrån, skriver Håkan Svenneling (V).

DEBATT

DEBATT. Den 1 juli har Israels regering angett som datum för en annektering av Jordandalen.

Medan världen är upptagen med att försöka få bukt med den pågående coronapandemin och spridningen av covid-19 väljer Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att lägga beslag på ytterligare ca 30 procent av den ockuperade Västbanken.

Det strider mot internationell rätt och är ett hårt slag mot allt vad en eventuell fredsprocess heter.

Efter tre misslyckade parlamentsval i Israel inom loppet av ett år lyckades Netanyahu och oppositionsledaren Benny Gantz i april komma överens om att bilda en enhetsregering. Överenskommelsen bygger delvis på en annektering av Jordandalen.

Israels ockupation av Palestina har i år pågått i 53 år och har skapat en av världens mest segdragna konflikter. Övergreppen mot de mänskliga rättigheterna, folkrätten och det palestinska folket har inte bara fortsatt, utan dessutom blivit allt grövre.

Blockaden av Gaza har lett till en humanitär katastrof och byggandet av den enorma muren på ockuperad mark slår sönder alla möjligheter till en normal vardag för palestinierna på Västbanken.

Samtidigt fortsätter antalet illegala bosättningar på ockuperad mark att öka och Israel fortsätter till synes obehindrat att arrestera, fängsla, tortera och i vissa fall döda dem som står upp mot ockupationen.

Att USA tydligt tar ställning för den israeliska ockupationsmakten och väljer att erkänna Israels olagliga annektering av Golanhöjderna och hävda Jerusalem som Israels huvudstad gör inte saken bättre.

Det är tydligt att omvärlden måste reagera med kraft för att stoppa utvidgningen av den israeliska ockupationen av Palestina.

Vänsterpartiet fördömer planerna på en annektering av Jordandalen och kräver att Sveriges regeringen agerar. Vi menar att det är direkt olämpligt av Sverige att bedriva vapenhandel med en ockupationsmakt som Israel och Sverige bör agera för ett vapenembargo inom EU mot Israel för såväl export som import.

Om Israel går vidare med planerna bör EU och FN införa sanktioner mot Israel i likhet med sanktionerna som infördes mot Ryssland vid annekteringen av Krimhalvön.

FN bör också skicka observatörer till Jordandalen för att säkerställa att inga övergrepp mot civila sker. Det nuvarande associeringsavtalet mellan EU och Israel bör suspenderas, liksom alla beslut rörande flygavtalet mellan EU och Israel skjuts på framtiden.

Alla varor från Jordandalen ska märkas i enlighet med EU-domstolens beslut om märkning av varor från ockuperade områden.

Så länge Israel vägrar att respektera palestiniernas mest grundläggande mänskliga rättigheter kommer det inte att vara möjligt att uppnå fred. Att i stället trappa upp ockupationen och annektera Jordandalen visar att Israel inte är beredda att respektera internationell rätt.

Genom sina återkommande brott mot folkrätten framstår Israel som genuint ointresserat av att upphäva den ockupation av palestinsk mark som pågått i årtionden och som är nyckeln till en varaktig fred i Mellanöstern.


Håkan Svenneling, utrikespolitisk talesperson (V)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:

LÄS VIDARE