Högern vill vänta i 100 år på jämställd pension

Miljöpartiet: M, KD, SD och L säger nej till nödvändiga reformer

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-06-27

Med högerns passiva jämställdhetspolitik får vi vänta ytterligare 100 år på ett jämställt pensionssystem. Det är vår skyldighet till alla kvinnor i Sverige att agera nu, skriver Märta Stenevi och Janine Alm Ericson.

DEBATT. I onsdags klubbade riksdagen slutligen den efterlängtade höjningen av garantipensionen.

Men om M, KD, SD och L får bestämma tar det minst 100 år till innan vi får se jämställda pensioner. Detta eftersom de med envishet motsätter sig nödvändiga reformer som krävs för jämställda pensioner.

Efter de senaste veckornas långbänk i riksdagen har vi äntligen fått till stånd en betydande höjning av garantipensionen. Det är vi i Miljöpartiet stolta över att ha medverkat till.

Av de pensionärer som nu får en högre levnadsstandard är en stor andel kvinnor, vilket gör det till en viktig åtgärd för jämställdhet.

Det finns mer än tre gånger så många kvinnliga garantipensionärer som det finns manliga. Detta eftersom vårt ojämställda pensionssystem speglar arbetsmarknaden årtionden bakåt, en tid då kvinnor arbetat betydligt mindre än män och haft betydligt lägre löner.

Dåtiden kan vi inte ändra, men vi har all möjlighet att påverka framtiden. Om vi inte fattar rätt politiska beslut kommer vi att få se ojämställda pensioner i årtionden framöver, närmare bestämt i 100 år till.

Kommissionen för jämställda livsinkomster har beräknat att det med dagens förändringstakt kommer att ta 100 år innan vi har jämställda pensioner. Banken SEB har räknat ut att vi får vänta till 2053 innan den första generationen flickor föds som kan se fram emot en pension på samma nivå som mäns – när de går i pension runt 2123.

Det är svårt att veta om man ska skratta eller gråta åt detta. Men en sak vet iallafall vi miljöpartister – och det är att vi ska agera. Det är vår skyldighet till alla kvinnor i Sverige att agera nu för att slippa leva med ett ojämställt pensionssystem i ytterligare 100 år.

Den grundläggande anledningen till ojämställda pensioner är att män och kvinnor lönearbetar i olika utsträckning. Det betyder att kvinnor i mindre utsträckning än män jobbar för lön, och i större utsträckning tar ansvar för barn och hem.

Kvinnor tog fortfarande ut ca 70 procent av föräldraledigheten och 60 procent av vab-dagarna 2020. Uttaget av föräldraförsäkringen har särskilt stor betydelse för ekonomisk jämställdhet, lönearbete och därigenom pensionerna.

Utvecklingen mot jämställdhet går inte snabbt av sig själv, men politik har tydlig effekt. Varje gång politiken reserverat månader till varje förälder har det gjort att män tagit ut fler föräldradagar.

Varje ny pappamånad har gjort arbetsmarknaden mer jämställd och tidigarelagt den dag då vi får jämställda pensioner. Därför är det tråkigt att M och L inte vill reservera fler månader till respektive förälder.

Desto värre är att SD och KD vill ta bort de pappamånader vi har och ytterligare försena utvecklingen mot jämställda pensioner.

Med högerns passiva jämställdhetspolitik får vi vänta ytterligare 100 år på ett jämställt pensionssystem.

För oss som inte vill att den första generationen flickor som får en jämställd pension föds om 30 år finns det bara ett svar: politiken måste göra mer. Miljöpartiet vill därför:

  • Fördubbla antalet pappadagar i föräldraförsäkringen. Då skulle en tredjedel reserveras åt respektive förälder och en tredjedel kunna användas av förälder eller annan närstående.
  • Göra det möjligt för sambos att överföra pensionsrätter. I dag kan ett par som vill kompensera den ena föräldern för att den tar ett större ansvar i hemmet göra det genom att överföra pensionsrätter. Denna rätt begränsas dock till par som är gifta. Vi vill därför ge sambos samma möjlighet.
  • Höja lönerna i kvinnodominerade yrken. Alltför länge har kvinnodominerade yrken varit underbetalda. Vi vill höja lönerna med 1 000 kronor för kvinnodominerade yrken i regioner och kommuner, som en del av en större satsning på dessa sektorer.

I år firar vi i Sverige 100 år av kvinnlig rösträtt, en oumbärlig milsten för jämställdheten. Låt oss inte vänta 100 år till innan kvinnor får samma pensioner som män.


Märta Stenevi, språkrör (MP)
Janine Alm Ericson, riksdagsledamot och ekonomisk-politisk talesperson (MP)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.