Debatt

Vi i KD röstar inte bort Löfven på hyresfrågan

Ebba Busch: Vi stödjer misstroendet för att regeringen begått för många misstag

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

För oss kristdemokrater handlar misstroendevoteringen inte om hyresfrågan. Den handlar om regeringens många misstag, skriver Ebba Busch.
För oss kristdemokrater handlar misstroendevoteringen inte om hyresfrågan. Den handlar om regeringens många misstag, skriver Ebba Busch.

DEBATT

DEBATT. Om Sveriges riksdag väljer att fälla statsminister Stefan Löfven i morgonens misstroendeomröstning, så har svensk historia skrivits.

Aldrig förr har en minister – och än mindre en statsminister – tvingats bort från sitt ämbete på det sättet.

Men trots den stora dramatiken så är det säkert många svenskar som undrar varför allt detta ståhej kommer just nu. Varför sker det nu, på grund av prissättningen av ett antal lägenheter som inte ens har byggts än?

Varför skedde inte detta när regeringen missade den gigantiska it-läckan hos Transportstyrelsen? Eller när förhandlingarna om ny migrationspolitik brakade samman?

Eller när regeringen inte kunde presentera några starka åtgärder mot gängkriminaliteten eller förnedringsrånen? Eller när vårdköerna fördubblades?

Eller när målet om EU:s lägsta arbetslöshet resulterade i EU:s fjärde högsta? Eller i vintras när energibristen blev så allvarlig att SVT rapporterade att ”Därför ska du inte dammsuga de närmaste dagarna”?

För oss kristdemokrater handlar misstroendevoteringen inte om hyresfrågan. Den handlar om regeringens många misstag.

Om dess oförmåga att göra kloka prioriteringar. Om att samtliga partier i januariöverenskommelsen tyckte att det var viktigare att isolera V och SD, än om att få till en begriplig politisk helhet som löser svenska folkets problem.

Men framförallt handlar det om att partierna i regeringsunderlaget är i minoritet och om att de partier som utgör oppositionen är i majoritet.

Som opposition är det vår plikt att när som helst vara beredd att ersätta regeringen. Som kristdemokrater är det vår plikt att vara en röst för den som ingen röst har.

Våra prioriteringar är solklara. Högst upp på vår lista kommer sjukvården. Den befann sig i kris redan före pandemin, med växande köer och en personal som kämpade i en dålig och omodern organisation.

Samma brister som vi pekat på i åratal har nu identifierats av Coronakommissionen: styrningen av vården är svag, modellen med 21 olika regioner fungerar inte längre.

Äldreomsorgen, som knappt nämns i Januariöverenskommelsen, står inför akut platsbrist. Regeringen har engagerat sig mer i vilka som driver äldreboendena än i hur nya ska kunna byggas.

Därför ligger vi nu långt efter tidtabell när det gäller att säkra en trygg ålderdom åt inte minst den stora gruppen 40-talister som nu börjar söka äldreomsorg.

Kriminaliteten handlar inte enbart om de som begår brotten. När rapporteringen tystnat så finns brottsoffrens oro och smärta kvar. Pojken som rånats på sin mobiltelefon.

Kvinnan vars ex-partner fick ett så kort straff att han snart är ett lika stort hot igen. Butiksinnehavaren som håller på att ge upp för att stölder och hot gjort hans arbete omöjligt.

Sverige är i grunden ett fantastiskt välfungerande land. Vår demokrati är gammal och välrotad. Vi har upplevt över två hundra år av fred. Vi ligger i framkant när det gäller ekonomi, trygghet, jämställdhet och barnvänlighet. Men under tjugohundratalet har orosmolnen börjat hopa sig.

Allt fler medborgare känner att Sverige inte längre fungerar lika bra, inte längre är lika trevligt.

Misstroendeomröstningen handlar inte bara om vad Sverige har blivit, utan även om vad det behöver bli igen.

Den handlar om att vi åter måste kunna lita på Sverige. Därför kommer Kristdemokraterna att stödja misstroendet.


Ebba Buschpartiledare Kristdemokraterna


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Regeringskrisen 2021

LÄS VIDARE

Regeringskris eller överlevnad – detta händer idag

ÄMNEN I ARTIKELN

Regeringskrisen 2021

Ebba Busch

Kristdemokraterna

Misstroendeomröstning

Stefan Löfven

Transportstyrelsen

Coronakommissionen