Vill LO ha permanent högre arbetslöshet?

Replik från Timbro om höjd a-kassa

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Sverige behöver fler människor i arbete för att ta oss igenom krisen. LO vill tvärtom försvåra återhämtningen, skriver Caspian Rehbinder, Timbro.
Sverige behöver fler människor i arbete för att ta oss igenom krisen. LO vill tvärtom försvåra återhämtningen, skriver Caspian Rehbinder, Timbro.

DEBATT

DEBATT. LO vill se förslag som ger permanent högre arbetslöshet. Det är sällan en bra idé, och nu mindre än någonsin.

Redan innan coronapandemin hade Sverige den sämsta utvecklingen på arbetsmarknaden i EU. Nu håller vi också på att få den högsta arbetslösheten i Sveriges historia. Den är redan högre än sedan 1990-talskrisen, och som ytterligare sten på bördan är det många som är korttidspermitterade och inte jobbar, utan att räknas som arbetslösa.

Det är en arbetslöshetskatastrof som måste motverkas. Men LO vill hälla bensin på elden och höja a-kassan, trots att de vet att det höjer arbetslösheten.

En omfattande genomgång av forskningen konstaterar att högre arbetslöshet ger högre arbetslöshet. Av 28 studier visar 24 signifikanta resultat. De sista fyra pekar åt samma håll, bara utan att resultaten är signifikanta.

En forskningsgenomgång från Sveriges a-kassor konstaterar samma sak: 17 av 21 granskade studier visar att högre a-kassa ger högre arbetslöshet. Forskningsläget är klart som korvspad.

Även riksdagens utredningstjänst har räknat på a-kassan. Att permanenta de tillfälliga regelförändringarna, som LO föreslår, skulle innebära runt 40 000 arbetslösa. Permanent. Det motsvarar alla sysselsatta i hela Luleå, Kristianstad eller Solna. Det är inte små effekter det handlar om, och utredningstjänsten varnar för att de kan vara ännu större.

Sverige behöver fler människor i arbete för att ta oss igenom krisen. LO vill tvärtom försvåra återhämtningen.


Caspian Rehbinder, arbetsmarknadsansvarig, Timbro


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:

LÄS VIDARE