Låt inte nätcasinon förstöra svensk idrott

34 företrädare för idrotts-Sverige: Matchfixning hotar hela vår rörelse, ministern

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2018-01-19

Matchfixning är ett stort hot mot idrotten – och riskerar att fortsätta vara det även efter den nya lagstiftningen tas i kraft, skriver många företrädare för svenska idrottsrörelsen.

DEBATT. Ardalan Shekarabi – låt inte den pressade tidplanen och viljan att blidka företag på Malta sätta käppar i hjulet för det svenska civilsamhället och den svenska idrottsrörelsen när du lägger sista handen vid omregleringen av spelmarknaden.

Precis innan julhelgen beslutade regeringen att skicka ett förslag till ramlagstiftning för en omreglerad spelmarknad till lagrådet.
Det innebär att regeringen på flera sätt har bestämt sig för hur den vill utforma en spelmarknad där privata aktörer släpps in även legalt på en marknad som i över ett sekel har varit förbehållen ideella organisationer och staten.
Varje år ger överskott från egna lotterier och spel föreningslivet 1,6 miljarder kronor. Bara Bingolotto har sedan starten 1991 bidragit med 16 miljarder till ideella föreningar utan att en enda krona har hamnat i privata fickor.

I grunden välkomnar vi beslutet. En omreglering måste göras så att staten kan återta kontrollen över spelmarknaden. Vi förstår också att alla berörda aktörer måste jämka för att hitta en lösning som alla kan leva med.
För den samlade idrottsrörelsens del finns det dock tre punkter som är avgörande för en spelregelring som vi kan ställa oss bakom.

  1. Låt ideella få ensamrätt på bingo – både fysiskt och online.
    I regeringens förslag får vi behålla ensamrätten på lotterier och bingo – nästan. Vi kommer att få sälja både fysiska och digitala lotter, som betraktas som samma produkt. Men märkligt nog tycker regeringen att ett bingospel fysiskt och på nätet är två olika spelprodukter.
    En utredning som det oberoende H2 Gambling Capital har gjort visar att bingo-online omsätter mindre än 1,6 procent av den totala europeiska oreglerade digitala marknaden och knappt 2 procent av den svenska marknaden.
    Att inte få erbjuda den produkten kommer alltså inte att påverka de Maltabaserade spelbolagen som vänder sig till svenska konsumenter.
    Däremot är bingo på nätet den största digitala produkten för folkrörelserna idag. Det skulle kraftigt försämra våra förutsättningar att vara konkurrenskraftiga om fem-tio år om bingo delas i två produkter fysiskt för de ideella och digitalt för de kommersiella.
  2. Upp till bevis i kampen mot matchfixning – förbjud spel på låga divisioner och enstaka matchhändelser.
    Manipulerade och uppgjorda tävlingar och matcher, så kallad matchfixning, är ett av de största hoten mot idrotten. Vi är glada över statsrådet Ardalan Shekarabis återkommande uttalanden att vilja att röka ut matchfixning från den svenska spelmarknaden.
    I förslaget till ramlag finns bland annat ett nytt brott, spelfuskbrott, som ska täppa till den befintliga luckan i lagen. Men det räcker inte. Kriminella nätverk använder spel på enstaka händelser av manipulation som en inkörsport för att senare, genom hot, utpressning och våld, tvinga in de aktuella idrottarna i mer omfattande matchfixning.
    Förbud på spel i låga divisioner och enstaka händelser som första hörnan platsar inte i ramlagstiftningen. Men vi förväntar oss att de kommer att finnas med i propositionen.
  3. Idrotten ska ersättas för utnyttjande som spelobjekt.
    Utan idrott, trav eller galopp inget sportspel. Vi tycker att både Svensk Travsport, Svensk Galopp och vi inom idrottsrörelsen ska ersättas av de spelbolag som utnyttjar vår tävlingsverksamhet till spel om pengar. Värt att notera är att Svenska Fotbollförbundet var med när Stryktipset startades 1934 och överskottet öronmärktes till idrottsändamål fram till 1943 då spelet förstatligades.
    Medel då som nu som behövs för att utveckla idrottsrörelsens breda verksamhet så att fler barn och ungdomar får möjlighet att idrotta.
    Men också till att öka kraften till vårt arbete mot matchfixning så att vi kan lita på att alla göra sitt bästa. Annars blir idrotten meningslös, både att utöva och titta på.
    Tillsätt en snabbutredning för att undersöka möjligheterna för att ersätta både hästnäringen och idrottsrörelsen när vi utnyttjas som spelobjekt.

Vi hoppas att regeringens ambition håller och ett slutgiltigt förslag läggs på riksdagens bord i mars 2018. Men låt inte den pressade tidplanen och viljan att blidka privata företag på Malta sätta käppar i hjulet för det svenska civilsamhället och den svenska idrottsrörelsen.


Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet
Karl-Erik Nilsson, ordförande Svenska Fotbollförbundet
Anders Larsson, ordförande Svenska Ishockeyförbundet
Stig Bertilsson, ordförande Svenska Bandyförbundet
Mats Carlson, ordförande Svenska Basketbollförbundet
Fredrik Rapp, ordförande Svenska Handbollförbundet
Anna Iwarsson, ordförande Svenska Gymnastikförbundet
Ulf Brömster, ordförande Svenska Ridsportförbundet
Lena Larsson, ordförande Svenska Orienteringsförbundet
Sture Espwall, ordförande Sveriges Akademiska Idrottsförbund
Olle Dahlin, ordförande Svenska Skidskytteförbundet
Håkan Leeman, ordförande Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet
August Wallén, ordförande Svenska Budo & Kampsportsförbundet 
Kristiina Pekkola, ordförande Svenska Judoförbundet
Christer Persson, förbundschef Svenska Brottningsförbundet
Ulf Sjöblom, ordförande Svenska Bowlingförbundet
Fredrik Haraldson, ordförande Svenska Amerikansk Fotbollförbundet
Mikael Eriksson, ordförande Svenska Skridskoförbundet
Erik Söderberg, ordförande Svenska Skolidrottsförbundet
Stefan Klinthäll, ordförande Svenska Dragkampförbundet
Kathrine Abrahamsen, ordförande Svenska Draghundsportförbundet
Anders Åkvist, ordförande Svenska Flygsportförbundet
Cenneth Åhlund, generalsekreterare Svenska Bågskytteförbundet
Börje Hansson, ordförande Svenska Gång- och Vandrarförbundet
Lena Arvidsson, ordförande Svenska Danssportförbundet
Thomas Claesson, generalsekreterare Svenska Baseboll och Softbollförbundet
Tommy Theorin, ordförande Svenska Badmintonförbundet
Ulrika Lingslunde, generalsekreterare Svenska Cricketförbundet
Sven-Emil Karmgård, ordförande Svenska Dövidrottsförbundet
Pontus Weman Tell, generalsekreterare Svenska Mångkampsförbundet
Katarina Henriksson, ordförande Svenska Konståkningsförbundet
Jan-Olof Rydin, ordförande Svenska Landhockeyförbundet
Björn Bergström, ordförande Svenska Bob och Rodelförbundet
Tobias Aderum, ordförande Svenska Vattenskid- och Wakeboardförbundet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.