Politiker – glöm inte bort era vallöften

Slutreplik från Hans Linde om eftervården för mammor

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vi måste sluta lägga detta problem med eftervården i enskilda kvinnors knä att hantera, skriver Hans Linde, RFSU, i sin slutreplik.
Foto: RFSU/Daniel Ivarsson
Vi måste sluta lägga detta problem med eftervården i enskilda kvinnors knä att hantera, skriver Hans Linde, RFSU, i sin slutreplik.

DEBATT

SLUTREPLIK. Vi ser med glädje att en av de ansvariga politikerna i Stockholm, Ella Bohlin, har läst och reagerat på vår artikel om eftervården (AB 15/9). Vi välkomnar de satsningar som nu genomförs i Stockholm på mödra- och förlossningsvården.

Vi vill dock understryka att orsaken till att kvinnorna inte vet vart de ska vända sig med kroppsliga besvär efter förlossningen inte är att de ammar, är omtumlade eller lider av sömnbrist.

Det beror på att det idag är oklart vart de ska vända vända sig. Det finns ett behov i vården att fylla.

RFSU:s Mammalinje, en tillfällig stödtelefon dit nyblivna föräldrar kunde ringa för att få råd och stöd av en barnmorska, visade att eftervården brister.

Har du problem med urinläckage, tvekar du att vända dig till mödravården eller gynakuten. Du pratar inte gärna om dina ofrivilliga pruttar med en allmänläkare på vårdcentralen eller på sjukhusens akutmottagningar.

Att ringa 1177 är inte en lösning om du är oroad över att sexlivet krånglar efter en graviditet.

Flera partier sa sig vilja satsa på förlossningsvården och eftervården under valrörelsen. Vi hoppas att vallöften nu inte glöms bort. Vi måste sluta lägga detta problem i enskilda kvinnors knä att hantera.


Hans Linde, förbundsordförande RFSU


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en slutreplik. Läs hela debatten här

Publicerad:

LÄS VIDARE