Inget är så lätt som att vänja sig vid privilegier

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2016-02-17

Debattören: Löfven och Thorwaldsson måste fördöma privilegiesamhället inom arbetarrörelsen

DEBATT. Det är dags för storstädning i rörelsen. Kooperativa Förbundets vd Tommy Ohlström har av det fackligt ägda fastighetsbolaget Polstjärnan fått en centralt belägen hyreslägenhet på 180 kvadratmeter.

Var han bostadslös?

Nej, han hade redan en bostadsrätt på 123 kvm i Vasastan. Den kunde han nu sälja för 10.9 miljoner kronor. Han har självklart, som han själv ser det, inte gjort något fel. Han har inte utnyttjat sin ställning.

Det var ju frun som anmält intresse, eftersom hon för tio år sedan jobbat på Byggnads, som tillsammans med Kommunal äger Polstjärnan.

Precis, så här enkelt kan det gå till att få en lägenhet i bostadsbristens Stockholm. Man anmäler sitt intresse och så vips får man ett hyreskontrakt på en toppenlägenhet. Detta är som vi tyvärr kunnat konstatera inte första gången som de som redan har mycket får ännu mer.

Jag har under ett långt politiskt liv kunnat notera att ingenting är så lätt som att vänja sig vid privilegier och har man väl haft dem ett tag kan man inte tänka sig att världen kan vara så grym att man ska gå miste om dem.

Det som nu skett visar på just detta. Privilegier har blivit något självklart.

I de rörelser som uppstått för att bekämpa orättvisor och ojämlikhet har ett nytt privilegiesamhälle uppstått. Det förtroende och den tillit som är grundläggande för att demokratin ska fungera gröps ur. Detta skadar inte bara arbetarrörelsen och Kooperationen utan hela det svenska samhället. Det är nu dags för politiska och fackliga ledare som Stefan Löfven och Karl Petter Thorwaldsson att sätta ned foten och kraftigt fördöma den korruption och det privilegiesamhälle som uppstått inom den egna rörelsen och sedan vidta kraftfulla åtgärder för att återupprätta det förtroende som gått förlorat.

I grunden handlar det om att minska avståndet mellan ledningar och anställda. Det är när klyftorna i den egna organisation växer som grogrunden för korruption och privilegier uppstår. I det svenska samhälle, som för inte så länge sedan var kanske världens mest jämlika, har klyftorna under senare år vuxit ovanligt snabbt.

Just nu föreslår en borgerlighet på offensiven det ena efter det andra förslaget som går ut på att försämra för de redan sämst ställda. Sänkta ingångslöner är det senaste förslaget. Men det motstånd som behövs för att bekämpa dessa försämringar försvagas allvarligt när medlemmarna förlorar tilltron till sina ledningars vilja att verkligen arbeta för ett jämlikt och rättvist samhälle. 

Slutligen, som före detta ordförande för Stockholms bostadsförmedling har jag ett förslag som enkelt skulle sätta stopp för en del av denna korruption, nämligen att lägenheter lämnas till bostadsförmedlingen.

Per Sundgren

Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln