Säkerhetstjänsten mördade inte Palme

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2016-02-27 | Publicerad 2016-02-26

Ex-agenten: Låt oss slippa alla grundlösa teorier om inblandning i mordet

Lojaliteten hos underrättelse- och säkerhetstjänsten gällde och gäller Sverige – oavsett färg på regeringen, skriver debattören.

DEBATT. 1968 rekryterades jag till hemlig verksamhet i rikets tjänst. Det blev starten till ett långt, spännande och ibland mycket riskfyllt arbetsliv kringgärdat av högsta sekretess.

Under mina aktiva år har jag lärt känna många personer på alla nivåer inom underrättelse- och säkerhetstjänsten. Jag har aldrig vare sig i formella eller informella kontakter någonsin hört någon ens andas tanken att lojaliteten skulle variera med färgen på regeringen. Lojaliteten gällde och gäller Sverige – alltid Sverige!

I morgon är det 30 år sedan statsminister Olof Palme mördades, och vi har fått se och höra en våg av tankar kring mordet. Många tokiga teorier har framförts och fått utrymme i media genom åren, där de skapat nya ”sanningar”. Bland konspirationsteoretikerna finns tyvärr även journalister.

Jag har själv kontaktats av journalister som velat testa sina teorier i hopp om att jag ska bekräfta en galen konspiration inom underrättelse- eller säkerhetstjänsten. Några gånger har jag närmast förfasats över tokiga teorier som förts fram av kända journalister.

Flera konspirationsteoretiker och journalister har fått för sig att Stay-Behind-organisationen, som skulle aktiveras i händelse av krig, var involverad i mordet. Jag har aldrig sett eller hört något sakligt skäl till dessa påståenden.

Det finns information om personer som gått omkring i Stockholm City med walkie-talkies. Det stämmer och de tillhörde också en Stay Behind-grupp i Stockholm. De var ute och övade och jag har i en intervju med Aftonbladets reporter John Granlund förklarat vad det var de övade. Men för konspirationsteoretikerna tycks det räcka med att någon gått omkring med en walkie-talkie i city för att bli misstänkt för delaktighet i mordet.

Det blir extra tacksamt då denna verksamhet av naturliga skäl till stor del är kringgärdad av sekretess. Utgångspunkten blir att om verksamhet är hemlig så är det något skumt.

Vi ska självklart ha ett öppet samhälle där journalister ska granska offentlig verksamhet, mitt syfte är inte att attackera journalistkåren. Men det skulle vara intressant att veta hur många tusen timmar som Palme-gruppen fått ägna åt att kopiera handlingar till alla dessa konspirationsteoretiker.

För att inte tala om alla gånger Palme-gruppen fått ägna tid åt att övertyga någon om att en viss handling eller ett visst förhör inte finns eller har funnits. Någon har läst ett ”sant” påstående från ”säker” källa på något chat-forum. När Palme-gruppen förklarar att det sökta aldrig funnits så startar konspirationstänkandet igen. Döljer polisen något? Är det i själva verket polisen som ligger bakom dådet?

Media tycks älska nya teorier men även gamla som dammats av, i jakten på klick och läsare.

Jag är fullt medveten om att detta är en känslig fråga – men mitt huvudbudskap är: Låt oss slippa alla grundlösa teorier att underrättelse- eller säkerhetstjänsten är delaktiga i mordet på Olof Palme. 

Strax före mordet fanns en opinion bland vissa militärer mot Palme inför hans besök i Moskva (ett besök som pga mordet inte blev av). Palme fick vid en intervju frågan hur det känns när försvarets officerare inte litar på honom. Hans svar var klokt och träffsäkert: ”Det är väl värre om statsministern inte kan lita på sina officerare”. När det kommer till kritan så är försvarsmakten och andra myndigheter obrottsligt lojala mot statsledningen oavsett politisk färg.

Får jag önska något så är det att polisens Palme-grupp får arbetsro, att våra myndigheter som är satta att skydda vår demokrati och rikets integritet slipper osakliga påhopp, och att alla konspirationsteoretiker – inbegripet några journalister – försöker lyfta blicken från den lilla ankdamm de tycks ha hamnat i.

Donald Forsberg

Häng med i debatten – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.