Här är beviset – ur er egen ansökan

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

DEBATT

Slutreplik från Hepatica om Palmecentret och demokratistödet

I sin ansökan om biståndsmedel för 2015 anger Palmecentret att de vill utbilda bland annat företrädare för det regerande partiet i Zimbabwe, skriver debattörerna.
I sin ansökan om biståndsmedel för 2015 anger Palmecentret att de vill utbilda bland annat företrädare för det regerande partiet i Zimbabwe, skriver debattörerna.

SLUTREPLIK. Hepatica kritiserade nyligen Olof Palmes internationella center (socialdemokraternas biståndsorganisation) för att vilja stödja tvivelaktiga partier som Robert Mugabes regim i Zimbabwe och Al-Fatah.

I sin replik hävdar Anna Sundström, verksamhetschef för Palmecentret, att vi ljuger om att socialdemokraterna vill stödja Robert Mugabe (stödet till Al-Fatah däremot står hon däremot öppet för!), och att vi inte förstår hur svenskt bistånd fungerar. Men vem är det som ljuger här?

På sid 6 i Palmecentrets ansökan om biståndsmedel för 2015 står ”Ett nytt initiativ i programmet, MAPPS, är stöd till en regional politikerutbildning för företrädare från de regerande partierna i södra Afrika, (Namibia, Zimbabwe, Sydafrika och Tanzania)”. Det regerande partiet i Zimbabwe har sedan 1980 varit ZANU-PF, och partiets ledare heter Robert Mugabe.

En intressant detalj är att just Robert Mugabe och Olof Palme en gång i tiden ansågs vara personliga vänner.

Även påståendet att vi inte förstår hur ”svenskt bistånd fungerar” ekar tomt eftersom vi bevisligen vet mer än Sundström om hennes egen verksamhet. Vår kritik är inte heller i första hand mot Socialdemokraterna, vilka naturligtvis får välja sina egna vänner.

Vår kritik handlar om att regeringar, godtyckligt, gång på gång, ändrar reglerna för demokratistödet, inte för att förbättra det, utan för att utestänga oss. Något alla som bryr sig om allmänhetens förtroende och stöd för biståndet bör bekymras av.   

Ludvig Aspling, generalsekreterare

Tomas Brandberg, styrelseledamot

Jeff Ahl, styrelseledamot

Mattias Bäckström Johansson, styrelseledamot

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad: